ßßß
Składniki:500 g dyni1 szklanka mąki pszennej typ 650*1 szklanka mąki żytniej razowej*2/3 szklanki cukru3/4 szklanki oleju3 łyżeczki cynamonu1 i 1/2 łyżeczki sody3 jaja4 łyżki miodu1/2 szklanki siekanych lub grubo mielonych orzechów
Przygotowanie:Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Jajka ubijamy z cukrem na jasny kogel mogel.Dodajemy, miksując, olej i miód. Gdy się połączą, mąkę z sodą i cynamonem.Na końcu ciasto mieszamy łyżką z dynią i orzechami.Wlewamy do formy, jest dość zwarte, równamy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach góra dół.Podajemy z miodem lub cynamonem.
a tu Fabianek pałaszujący ciasto dyniowe
Powiązane notki:Świąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciastoDżem z dyni i brzoskwiń oraz ciasto drożdżowe z dyniąDyniowe bułeczki scones z orzechami i cynamonemSzybkie bułeczki z dyniąDrożdżówka (ciasto drożdżowe) z miodem i śliwkami