ßßß Cookit - przepis na Ciasto z dynią, miodem i orzechami – ala piernik

Ciasto z dynią, miodem i orzechami – ala piernik

Wykonanie

12 Flares Twitter 0 Facebook 12 12 12 12 Flares ×
Październik to miesiąc jabłek, orzechów i dyni. Za to go lubię, mimo że pogoda bywa kapryśna, te dary jesieni wszytko rekompensują. Ich wszechstronne zastosowanie w kuchni może zaskakiwać i skłaniać do eksperymentów. Ja postanowiłam rozpocząć sezon jesienny ciastem z dynią i orzechami. Takie ciasto robi wielką furorę. Wczoraj je piekłam dziś nie zostało z niego już nic. Bardzo smakowało mojemu szkrabowi, chwaliła je też ciocia, teściowa i znajomi – aż tylu osobom udało się go spróbować
że zapewniam iż Wam również posmakuje. Jest wilgotne, lekkie, puszyste i mocno aromatyczne.
Składniki:
500 g dyni
1 szklanka mąki pszennej typ 650*
1 szklanka mąki żytniej razowej*
2/3 szklanki cukru
3/4 szklanki oleju
3 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki sody
3 jaja
4 łyżki miodu
1/2 szklanki siekanych lub grubo mielonych orzechów
Przygotowanie:
Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem na jasny kogel mogel.
Dodajemy, miksując, olej i miód. Gdy się połączą, mąkę z sodą i cynamonem.
Na końcu ciasto mieszamy łyżką z dynią i orzechami.
Wlewamy do formy, jest dość zwarte, równamy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach góra dół.
Podajemy z miodem lub cynamonem.
a tu Fabianek pałaszujący ciasto dyniowe
Powiązane notki:
Świąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciasto
Dżem z dyni i brzoskwiń oraz ciasto drożdżowe z dynią
Dyniowe bułeczki scones z orzechami i cynamonem
Szybkie bułeczki z dynią
Drożdżówka (ciasto drożdżowe) z miodem i śliwkami
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/10/06/ciasto-z-dynia-miodem-i-orzechami-ala-piernik