Wykonanie
12 Flares Twitter 0 Facebook 12 12 12 12 Flares ×Październik to miesiąc
jabłek,
orzechów i dyni. Za to go lubię, mimo że pogoda bywa kapryśna, te dary jesieni wszytko rekompensują. Ich wszechstronne zastosowanie w kuchni może zaskakiwać i skłaniać do eksperymentów. Ja postanowiłam rozpocząć sezon jesienny
ciastem z
dynią i
orzechami. Takie ciasto robi wielką furorę. Wczoraj je piekłam dziś nie zostało z niego już nic. Bardzo smakowało mojemu szkrabowi, chwaliła je też ciocia, teściowa i znajomi – aż tylu osobom udało się go spróbowaćże zapewniam iż Wam również posmakuje. Jest wilgotne, lekkie, puszyste i mocno aromatyczne.
Składniki:500 g dyni1 szklanka
mąki pszennej typ 650*1 szklanka
mąki żytniej razowej*2/3 szklanki
cukru3/4 szklanki
oleju3 łyżeczki
cynamonu1 i 1/2 łyżeczki
sody3
jaja4 łyżki
miodu1/2 szklanki siekanych lub grubo mielonych
orzechówPrzygotowanie:
Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka ubijamy z
cukrem na jasny kogel
mogel.Dodajemy, miksując,
olej i
miód. Gdy się połączą,
mąkę z
sodą i
cynamonem.Na końcu ciasto mieszamy łyżką z
dynią i
orzechami.Wlewamy do formy, jest dość zwarte, równamy i pieczemy 40 minut w 180 stopniach góra dół.Podajemy z
miodem lub
cynamonem.
a tu Fabianek pałaszujący ciasto
dyniowePowiązane notki:Świąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciasto
Dżem z dyni i
brzoskwiń oraz
ciasto drożdżowe z
dyniąDyniowe bułeczki scones z
orzechami i
cynamonemSzybkie bułeczki z
dyniąDrożdżówka (
ciasto drożdżowe) z
miodem i
śliwkami