ßßß Cookit - przepis na Piernik z dżemem agrestowym

Piernik z dżemem agrestowym

nazwa

Wykonanie

Na świątecznym stole w tym roku, jako jeden z wielu wypieków stanął piernik. Upiekłam go dzień wcześniej, a na wigilię zostało jedynie kilka kawałków. Jest to mój 3 piernik w życiu jaki piekłam i mogę śmiało stwierdzić, że jest najlepszy. Do piernika zamiast powideł śliwkowych dodałam dżemu z agrestu. Wydaję mi się, że to właśnie on powoduje ten ciekawy i niezapomniany smak. Dzięki tej konfiturze ciasto jest miękkie, wilgotne i rozpływające się w ustach.
Składniki:
- słoik dżemu agrestowego (ok.250g)
- 700 g mąki
- 120 g cukru
- 150 g miodu
- 250 ml mleka
- 3 duże, lub 4 małe jajka
- 150 ml oleju
- 2 łyżki kakao
- przyprawa do piernika
- łyżeczka cynamonu
- 100 g sparzonych rodzynek
- 50 g suszonych śliwek
- 1 łyżeczka sody i 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
W misce połączyć mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, przyprawami i kakao, wymieszać. Następnie dodać miód ( jeśli nie jest płynny, należy go rozpuścić), mleko, olej i dżem agrestowy. Całość zmiksować.
W drugiej misce zmiksować jajka na puszystą masę i dodać do ciasta. Ponownie zmiksować, ale na mniejszych obrotach.
Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami dodać do ciasta, lekko wymieszać.
Ciasto przekładamy do blaszki (ja piekłam w keksówce ok. 32 cm długości, wyłożonej papierem do pieczenia). Piec około 55-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Upieczony piernik można przełożyć powidłami śliwkowymi lub polać białą, bądź ciemną czekoladą :)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2012/12/piernik-z-dzemem-agrestowym.html