Wykonanie
Moja Mama jest chyba moim zupełnym przeciwieństwem. Nie przepada za gotowaniem i o eksperymentach w jej kuchni nie ma
mowy. Moja miłość do kuchni i cudaczenie z jedzeniem, to chyba kolejny sposób na wyrażenie mojego buntu.Ciężko nam się dogadać.Ale kilka dni temu po raz pierwszy udało mi się opowiedzieć jej wszystko. To była ważna chwila. Postanowiłam ją uczcić. No a jak inaczej mogłabym to zrobić, jak nie przygotowując coś w kuchni?Upiekłam jedno z moich ulubionych ciast-klik, które zawsze piekła moja mama. Raz już nawet podjęłam się tego zadania i je najzwyczajniej w świecie spaściłam...Tym razem wiedziałam, że się uda.I udało się!Nie było tak dobre, jak to które robiła zawsze Moja Mama (nigdy nie zapomnę tego smaku), ale moi Przyjaciele, z którymi się nim podzieliłam byli całkiem zadowoleni :).____________________________Ingrediencje:2 szklanki
mąki3
jajka8 łyżek marmolady/dżemu/powideł
śliwkowych1 szklanka
cukru (dajemy z mamą połowę miary, bo
dżem jest słodki)1 szklanka
mleka1/2 szklanki
olejucukier wanilinowy2 łyżeczki
cynamonu (dałam więcej)1 łyżeczka
sody1 łyżka
kakaoCzary:Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem, wlewamy do natłuszczonej formy, pieczemy 40-60 minut w 180 stopniach.Ja piekłam 40, bo z połowy składników.