ßßß Cookit - przepis na Piernik dojrzewający – pierniczki lub ciasto

Piernik dojrzewający – pierniczki lub ciasto

Wykonanie

7 Flares Twitter 0 Facebook 7 7 7 7 Flares ×
Nie ukrywam , że od jakiegoś czasu eksperymentowałam z przyprawami korzennymi i składem mieszanki na staropolski piernik dojrzewający. Szukałam różnych przepisów , ich właściwości i odpowiednich składników. Kilka dni temu zebrałam je wszystkie i wyrobiłam ciasto. Proporcje moich składników są bardzo ważne. Jeśli np. użyjecie zwykłej mąki pszennej typu 450 lub 550 nie musicie dodawać do ciasta mleka, ja użyłam jej 1:1 z mąka razową. Ważny jest też sposób mieszania składników, ich wyrabianie, podgrzewanie, dzięki niemu będziemy mogli cieszyć się wspaniałym aromatem piernika. Duża ilość ciemnego miodu i przypraw nie wymaga od nas dodawania do ciasta kakao – ja nie dodałam go ani odrobiny! Ach to Boże Narodzenie, u nas już czuć jego zapach.
Składniki:
1 kg mąki ( 500 g razowej , 500 g tortowej)
400 g ciemnego miodu
1 szklanka cukru
250 g masła lub margaryny
80 g przyprawy do piernika ( 8 łyżek)
3 jaja
1/2 szklanki mleka
2o g sody – 2 duże łyżki
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z sodą i solą.
Topimy tłuszcz z cukrem.
Gdy się stopią i połączą odstawiamy do lekkiego przestudzenia – około 60-70 stopni i dodajemy korzenne przyprawy.
Przestudzoną do 40 stopni mieszankę łączymy z płynnym miodem ( skrystalizowany należy podgrzać ), jeśli temperatura znacznie spadła a miód nie łączy się z masą – całość podgrzewamy – ja tak zrobiłam.
Jaja łączymy z mąką.
Wlewamy ciepłą masę piernikową i wyrabiamy ciasto.
masa piernikowa – z widoczną warstwą miodu , przed ponownym podgrzaniem ( mój synek mający prawie półtora roczku pokazał na to zdjęcie i mówi :” Niammniaaam ”
)
Jeśli nie chce się łączyć dolewamy ciepłe mleko.
Gotowe ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia ale nadal kleić się do rąk.
Wilgotnymi dłońmi przekładamy je do szklanego lub kamionkowego naczynia i odkładamy do lodówki lub piwnicy na minimum 2 tygodnie.
Dojrzałe pierniki wałkujemy, lekko posypując mąką, na grubość 5 mm, pieczemy w 180-190 stopniach przez 10-15 minut w zależności od wielkości forem.
Możemy też podzielić je na trzy części, każdą rozwałkować upiec na placek, gorące placki przełożyć dżemem lub konfiturą, obciążyć i odstawić na kilka dni ( nawet do tygodnia ), lukrować i dekorować przed podaniem.
Rady i przemyślenia:
Jeśli ciasto po dojrzewaniu jest zbyt twarde można dodać do niego 50 ml wódki i ponownie wyrobić. Zmieni strukturę na jednolitą.
Tak duża ilość miodu trzyma w ryzach surowe jaja i mleko. Ciasto się nie zepsuje.
Pamiętajcie aby nie podgrzewać miodu do temp. wyższej niż 40 – 45 stopni – traci swoje właściwości.
Pierniczki najlepiej wzbogacić domową przyprawą korzenną lub kupną po przetestowaniu jej jakości np. w szybkich ciasteczkach czy ekspresowym pierniku .
Czytałam , że wg starodawnych receptur robiło się go też na smalcu
Co więcej wg podań piernik robiło się w roku urodzenia córki, zakopywało, a piekło w dniu jej zamążpójścia.
Pierniczki twardnieją po upieczeniu, należy przechowywać je w szczelnym opakowaniu, należy upiec je około tygodnia przed świętami.
Mogą być piękną ozdobą choinkową lub prezentem jeśli ozdobimy je lukrem królewskim ( Klik ) pamiętajcie jednak o wykonaniu dziurek na nitki przed rozpoczęciem pieczenia ( ja któregoś razu zapomniałam
)
Powiązane notki:
Ciasto z dynią, miodem i orzechami – ala piernik
Świąteczny piernik w 5 minut! Szybki przepis na pyszne ciasto
Praktyczne porady – pierniczki dojrzewające z 5 składników!
Piernik jabłkowy, jak za dawnych lat
Proste ciasto Świąteczne z jabłkami i kruszonką, szybki przepis
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/11/17/piernik-dojrzewajacy-pierniczki-lub-ciasto