Wykonanie
            Ostatni dzwonek na przygotowanie tego świątecznego przysmaku. Razem z 
Janem Niezbędnym postanowiliśmy wspólnie upiec tradycyjny piernik staropolski. Lubię przepisy wymagające zaangażowania ale jednocześnie nie będące zbyt trudnymi. Ten przepis ma to do siebie, że robi się go długo i etapami ponieważ jego kluczowy składnik to długie dojrzewanie. Musi odleżeć minimum 2 tygodnie, maksymalnie 6. Ja chcę by mój był gotowy na 25 grudnia czyli w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia dlatego jego przygotowanie zaczęłam już dziś. Dobrze bierzmy się do pracy, Janek przygotuj:Składniki:- około 1/2 listra 
miodu- 1 kg 
mąki- 2 szklanki 
cukru kryształu- 1 kostka 
masła- 3 duże 
jajka- 1/2 szklanki zimnego 
mleka- 1/2 łyżeczka 
soli- 3 płaskie łyżeczki 
sody- 60 g 
przyprawy do piernikaNa tym etapie nie będziecie potrzebowali więcej. W późniejszej fazie dojdzie masa orzechowa i 
skórka pomarańczowa. Dziś skupimy się na przygotowaniu ciasta.Przygotowałam sobie garnek, którego nie 
będę używała przez najbliższe tygodnie, a w którym dojrzeje ciasto. Najlepiej jeżeli jest on aluminiowy lub kamionkowy.Najpierw rozpuszczam 
masło z 
cukrem i 
miodem. Mieszam dokładnie aby składniki się połączyły i utworzyły masę podobną do 
krówek ciągutek, ciut rzadszą. Po jej wystudzeniu dodaję: 
mąkę, 
jajka, 
sodę rozpuszczoną w zimnym 
mleku, 
sól i 
przyprawę do piernika. Całość wyrabiam ręką aż uzyskam dość kleiste i rzadkie ciasto. Przykrywam je lnianą ściereczką i wsadzam do lodówki na najniższą półkę aby dojrzało. Ciąg dalszy nastąpi!Do zobaczenia 20 grudnia!


