Wykonanie
Ostatni dzwonek na przygotowanie tego świątecznego przysmaku. Razem z
Janem Niezbędnym postanowiliśmy wspólnie upiec tradycyjny piernik staropolski. Lubię przepisy wymagające zaangażowania ale jednocześnie nie będące zbyt trudnymi. Ten przepis ma to do siebie, że robi się go długo i etapami ponieważ jego kluczowy składnik to długie dojrzewanie. Musi odleżeć minimum 2 tygodnie, maksymalnie 6. Ja chcę by mój był gotowy na 25 grudnia czyli w pierwszy dzień Świąt Bożego Narodzenia dlatego jego przygotowanie zaczęłam już dziś. Dobrze bierzmy się do pracy, Janek przygotuj:Składniki:- około 1/2 listra
miodu- 1 kg
mąki- 2 szklanki
cukru kryształu- 1 kostka
masła- 3 duże
jajka- 1/2 szklanki zimnego
mleka- 1/2 łyżeczka
soli- 3 płaskie łyżeczki
sody- 60 g
przyprawy do piernikaNa tym etapie nie będziecie potrzebowali więcej. W późniejszej fazie dojdzie masa orzechowa i
skórka pomarańczowa. Dziś skupimy się na przygotowaniu ciasta.Przygotowałam sobie garnek, którego nie
będę używała przez najbliższe tygodnie, a w którym dojrzeje ciasto. Najlepiej jeżeli jest on aluminiowy lub kamionkowy.Najpierw rozpuszczam
masło z
cukrem i
miodem. Mieszam dokładnie aby składniki się połączyły i utworzyły masę podobną do
krówek ciągutek, ciut rzadszą. Po jej wystudzeniu dodaję:
mąkę,
jajka,
sodę rozpuszczoną w zimnym
mleku,
sól i
przyprawę do piernika. Całość wyrabiam ręką aż uzyskam dość kleiste i rzadkie ciasto. Przykrywam je lnianą ściereczką i wsadzam do lodówki na najniższą półkę aby dojrzało. Ciąg dalszy nastąpi!Do zobaczenia 20 grudnia!