Wykonanie
Nigdy jeszcze nie piekłam piernika staropolskiego. Jakoś tak... Zawsze wydawał mi się szalenie trudny. Sam fakt, że przygotowania należy rozpocząć niemal dwa miesiące przed Świętami sprawiał, że przepis odkładałam na bliżej nieokreślone kiedyś ...W tym roku jednak postawiłam go sobie za punkt honoru. W końcu jego smak jest absolutnie wyjątkowy, prawda...? A właśnie po takie najchętniej sięgamy w Święta.Skąd przepis...? Znaleźć go można w wielu różnych miejscach: u Lucyny Ćwierczakiewiczowej, Tadeusza Żakieja (lepiej znanego pod swym pseudonimem:
Maria Lemnis i Henryk Vitry; swoją
drogą, zawsze mnie zastanawiało, dlaczego wybrał aż dwa nazwiska...?), na wielu blogach kulinarnych, a także... Wśród kulinarnych zapisków mojej Babci. Zrobiłam więc, jak oni nakazują;
póki co, oczywiście, tylko zagniotłam ciasto. Nie zabiera to zbyt wiele czasu;
miód z
cukrem może być ciepławy, gdy będziemy go łączyć z
jajkami.
Potem wszystko razem zmiksować, przykryć miskę, odstawić do lodówki lub spiżarki (ta opcja dla szczęśliwców posiadających takową) i... Zapomnieć. Na całe, długie sześć tygodni. Choć podobno i dwa wystarczą, żeby piernik nabrał mocy.Swoje ciasto zagniotłam przedwczoraj, i codziennie zaglądam pod przykrywkę, żeby je powąchać. Użyłam własnoręcznie przygotowanej
przyprawy piernikowej; jeśli użyjecie takiej ze sklepu, warto dodać odrobinę więcej.Jak potoczą się losy pierwszego piernika staropolskiego w moim domu...? Mam nadzieję, że jak najlepiej; jeśli wszystko się uda, powinien wykarmić wiele brzuszków (porcja jest bowiem raczej słuszna).Mam nadzieję, że i Was,
drodzy Czytelnicy, zmotywowałam do działania. Zadebiutujecie ze mną...? Czy może od dawna już pieczecie takie pierniki, i możecie służyć dobrą radą...?Piernik staropolski I
Składniki:(na 3litrową miskę)500 g
miodu250 g
cukru250 g
masła1 kg
mąki1/2 łyżeczki
soli30 g domowej
przyprawy do piernika3
jajka3 łyżeczki
sody oczyszczonej125 ml
mlekaMiód,
cukier i
masło podgrzewać, aż
cukier się rozpuści, a mieszanka zagotuje. Zdjąć z palnika, ostudzić.
Mąkę przesiać, wymieszać z
solą i
przyprawą do piernika.
Sodę rozpuścić w
mleku.Do ostudzonego
miodu wbić
jajka, zmiksować. Następnie wlać mieszankę do
mąki, dodać
mleko z
sodą i bardzo dokładnie zmiksować.Masę przelać do dużej miski, wstawić do lodówki na 4-6 tygodni.Cdn...Ciasto na piernik wprowadziło mnie w tak świąteczny nastrój, że chyba w wolną niedzielę upiekę coś z dodatkiem przypraw korzennych. Ledwo zaczął się listopad, a ja już poczułam
magię Świąt...Dopiero pisząc tego posta zauważyłam, że dziś piątek trzynastego... Nie
dajcie się przesądom, piernik zagnieciony dzisiaj z pewnością uda się wyśmienicie!