Wykonanie
Odrobinę spóźniłam się z tym przepisem. Na wykonania tego ciasta potrzebujemy kilka tygodni, ale kto powiedział, że piernik ten można piec tylko na święta? W środku lata będzie równie pyszny.A, jest niesamowicie delikatny, aromatyczny, rozpływający się w ustach.Do przełożenia użyłam
powideł śliwkowych dzięki
czemu nabrał charakteru.Ciasto najlepiej wyrobić ok. 5 tygodni przed pieczeniem i odłożyć w kąt lodówki. Pieczemy kilka dni przed podaniem. Można piec razem, ja jednak upiekłam kilka osobnych placków. Piernik przekładamy ulubionym smarowidłem, obciążamy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Przed podaniem polewamy
czekoladą.
1 kg
mąki500g
miodu1 szkl
cukru1/2 szkl
mleka3
jajka150g
masła150g
smalcu 3 łyżeczki sodyszczypta soli50g przyprawy do piernika+powidła+czekoladaSmalec, masło, cukier i miód rozpuścić w garnku. Odstawić do wystudzenia.Sodę wymieszać z mlekiem. Wszystkie składniki połączyć razem. Ciasto wyrobić i przełożyć do garnka. Przykryte ściereczką odstawić w chłodne miejsce.Ciasto podzielić na 3-4 części. Podsypując mąką rozwałkować 4 placki. Piec w nagrzanym piekarniku 20min w temp 180stopni.Wystudzone blaty przełożyć powidłami, obciążyć. Przed podaniem polać stopioną czekoladą.