Wykonanie
            Do Świąt pozostało niewiele , więc najwyższa 
pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający.Składniki:* 1,2 kg 
mąki* 2 szklanki 
cukru* 1/2 litra 
miodu* 150 g 
masła* 100 g 
smalcu* 3 duże 
jajka* 1/2 szklanki zimnego 
mleka* 
przyprawa do piernika 3 łyżki* 3 łyżeczki 
sodyPodgrzewamy 
masło, 
smalec, 
miód i 
cukier do czasu aż składniki się połączą,odstawiamy do wystygnięcia .
Mąkę łączymy z 
przyprawą do piernika i 
sodą.Schłodzoną masę 
cukrowo maślaną zaczynamy miksować dodając stopniowo 
jajka, a następnie po łyżce połowę 
mąki, później 
mleko i resztę 
mąki.Gotowe ciasto przekładamy do kamionkowej lub szklanej miski, przykrywamy ściereczką i dość mocno obwiązujemy sznurkiem. Następnie miskę wkładamy do foliowej reklamówkiCiasto wstawiamy na najniższą półkę lodówki i zapominamy o nim na 5 tygodni.7-10 dni przed Wigilią ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy na placki o grubości 1 cm i wielkości blachy z piekarnika Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minutPrzekładamy powidłami:)

źródło Gotuje bo lubie