Wykonanie
Do Świąt pozostało niewiele , więc najwyższa
pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający.Składniki:* 1,2 kg
mąki* 2 szklanki
cukru* 1/2 litra
miodu* 150 g
masła* 100 g
smalcu* 3 duże
jajka* 1/2 szklanki zimnego
mleka*
przyprawa do piernika 3 łyżki* 3 łyżeczki
sodyPodgrzewamy
masło,
smalec,
miód i
cukier do czasu aż składniki się połączą,odstawiamy do wystygnięcia .
Mąkę łączymy z
przyprawą do piernika i
sodą.Schłodzoną masę
cukrowo maślaną zaczynamy miksować dodając stopniowo
jajka, a następnie po łyżce połowę
mąki, później
mleko i resztę
mąki.Gotowe ciasto przekładamy do kamionkowej lub szklanej miski, przykrywamy ściereczką i dość mocno obwiązujemy sznurkiem. Następnie miskę wkładamy do foliowej reklamówkiCiasto wstawiamy na najniższą półkę lodówki i zapominamy o nim na 5 tygodni.7-10 dni przed Wigilią ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy na placki o grubości 1 cm i wielkości blachy z piekarnika Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minutPrzekładamy powidłami:)
źródło Gotuje bo lubie