Wykonanie
Kolejne świąteczne
ciasteczka (jeśli chodzi o kwestie świąteczno-
ciasteczkowe, jesteśmy gdzieś w połowie :)), tym razem, przepis znalazłam u babci, babcia znalazła go w gazecie - jakiej, nie pomni.Pierniczki są moją trzecią propozycją w ramach zabawy Olgi .
600 g
mąki200 g
miodujajko200 g
cukru50 g
masłałyżeczka
sody1/3 szklanki
mleka20 g (opakowanie)
przyprawy do piernika
Miód z
cukrem i
masłem gotować, aż do rozpuszczenia się
cukru. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić. Dodać
mąkę,
przyprawę do piernika,
sodę rozprowadzoną w
mleku i
jajko. Starannie wymieszać (mikserem), następnie przykryć folią i włożyć na noc do lodówki.Następnego dnia rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm, wycinać pierniczki i układać na blasze.Piec ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni. Przechowywać w szczelnie zamkniętych puszkach, kilka dni przed podaniem, wyjąć, aby zmiękły i polukrować.Smacznego!