Wykonanie
I w moim domu nastał aromatyczny czas "pierniczenia". W każdym zakamarku pachnie
miodem i
cynamonem. Uwielbiam ten czas. Zapraszam po przepis na świąteczne pierniczki znalezione na blogu u Małgosi . Teraz czekają na dekorowanie, ale to już po weekendzie :)
SKŁADNIKI:- 2 szklanki
mąki- 3/4 szklanki
cukru- 1/4 szklanki
miodu (dałam więcej)- 1/3 szklanki
mleka- 2 łyżki
masła- 1
jajko- 1 łyżeczka
sody- 1 łyżeczka
przyprawy do piernika (dałam 3 łyżeczki Prymat)PRZYGOTOWANIE:
Mąkę mieszamy z tłuszczem,
cukrem i rozpuszczoną w łyżce
wody sodą. Dodaj
miód,
mleko,
jajko i
przyprawę do piernika. Zagnieć ciasto i wstaw je na godzinę do lodowki. Po tym czasie rozwałkuj je na ok. pół cm i wykrawaj pierniczki w różnych kształtach. Mi wyszły 4 blachy. Gotowe ciacha piecz w nagrzanym piekarniku do ok. 220*C przez kilka minut (uważaj bo szybko mogą się spalić!!!). Gdy wystygną udekoruj je według Twojej inwencji twórczej :)