ßßß
Składniki :5 kg małych ogórkówpęczek kopru2 główki czosnku2,5-3 łyżki soli kamiennej niejodowanejokoło 2,5 litra źródlanej wodyprzyprawy: 2 łyżki nasion gorczycy, 2 łyżki nasion kolendry, 3 papryczki piri piri (suszone), 2 łyżki ziela angielskiego, 8 listków laurowych, 8 liści dębu*Słoiki** umyj dokładnie i wyparz wrzątkiem albo wypraż w piekarniku. Na dnie każdego ułóż liście dębu*, koper, pokruszoną papryczkę i obrane, przekrojone na pół ząbki czosnku.Zagotuj wodę z solą i odstaw do ostygnięcia.Ogórki umyj w zimnej wodzie i poukładaj je ciasno w słoikach (najlepiej pionowo). Przekładaj je listkami laurowymi i podsypuj ziarnistymi przyprawami.Zalej zawartość słoików solanką (ma ją całkowicie przykrywać) i zakręć je wyparzonymi zakrętkami. Pozostaw na 2-3 dni w temperaturze pokojowej, później przenieś w chłodniejsze miejsce i ustaw na papierowych ręcznikach, bo jest możliwość, że woda będzie uciekać ze słoików.Po 7-10 dniach są gotowe.

*mogą to być również liście czarnej porzeczki albo wiśni**najlepiej o pojemności około 1 litra – powinno ich wyjść 7-8. Ja swoje ukisiłam w dużym słoju, bo wiedziałam, że szybko zejdąRelated PostsKeczup pomidorowo-śliwkowyMarynowane grzyby leśneMarynowane śliwki (w lekkiej zalewie octowej)Ogórki w chili (a la Leszek hr. Kowalski)Śledzie po kaszubsku (i prawo zachowania energii)