Wykonanie
O tym, że uwielbiam zupy wie chyba każdy, kto w miarę regularnie zagląda na naszego bloga. Wspominam o tym przy każdej nadarzającej się okazji. Nie ma znaczenia jaka to zupa, każdą lubię. Wszak polska kuchnia zupą stoi. Zupy powszechnie uważane są za potrawy tanie i proste, a parę lat wojny (biedy), a
potem 45 lat drapieżnego komunizmu (i biedy) nauczyły gospodynie domowe uczynić z zup prawdziwy rarytas i podstawę każdego obiadu. A i
Madzia ma w miarę nieograniczoną wyobraźnię i jej zupy za każdym razem potrafią mnie zaskoczyć. Dzisiaj więc niby taka tam zwykła kartoflanka. Ale to tylko pozory. To genialny krem z pieczonych
ziemniaków. Z dodatkiem grzanek z suchego
chleba smakuje rewelacyjnie.Potrzebujemy:1 kg
ziemniakówprzyprawa czubryca czerwona2 litry
bulionu warzywnego lub drobiowego (np. z TEGO przepisu)1 łyżeczka
rozmarynu3 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku2 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie:
Ziemniaki doprawiamy
oliwą,
solą, czubrycą czerwoną i
rozmarynem, możemy też lekko popieprzyć. Pieczemy je przez około 40 minut w 200 stopniach. Na około 20 minut przed końcem pieczenia dodajemy ząbki
czosnku. Całość przekładamy do gotującego się
bulionu i gotujemy przez 5 minut. Następnie blendujemy na gładką masę i w razie potrzeby doprawiamy
solą i
pieprzem. Podajemy
solo lub z kleksem
jogurtu lub
śmietany. Albo z grzankami.Smacznego!