Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
ziemniaki 0,5 kilogramów
rozmaryn 2 gałązki
papryka mielona 1 łyżek deserowych
czosnek 3 ząbki
oliwa 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone równej wielkości
ziemniaki przekroić wzdłuż na ćwiartki, wrzucić do osolonej
wody i krótko gotować, odcedzić. Oczyszczony, osuszony
rozmaryn posiekać niezbyt drobno. Oczyszczony
czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy, wrzucić gorące
ziemniaki, oprószyć
rozmarynem,
papryką oraz
czosnkiem i doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem. Polać pozostałą
oliwą i smażyć, delikatnie mieszając, aby
ziemniaki były pokryte przyprawami ze wszystkich stron i pięknie się zrumieniły. Osobno w miseczce podać
majonez czosnkowy.Uwagi:Potrawę można też podawać z sosem alioli: należy utrzeć główkę
czosnku na gładką pastę z
oliwą,
sokiem z cytryny oraz
solą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia HiszpańskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: