ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegoziemniaki 0,5 kilogramówrozmaryn 2 gałązkipapryka mielona 1 łyżek deserowychczosnek 3 ząbkioliwa 4 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Oczyszczone równej wielkości ziemniaki przekroić wzdłuż na ćwiartki, wrzucić do osolonej wody i krótko gotować, odcedzić. Oczyszczony, osuszony rozmaryn posiekać niezbyt drobno. Oczyszczony czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić gorące ziemniaki, oprószyć rozmarynem, papryką oraz czosnkiem i doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Polać pozostałą oliwą i smażyć, delikatnie mieszając, aby ziemniaki były pokryte przyprawami ze wszystkich stron i pięknie się zrumieniły. Osobno w miseczce podać majonez czosnkowy.Uwagi:Potrawę można też podawać z sosem alioli: należy utrzeć główkę czosnku na gładką pastę z oliwą, sokiem z cytryny oraz solą.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Jarzyny i Pasztety weg.Kuchnia HiszpańskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: