ßßß Cookit - przepis na Patatas bravas

Patatas bravas

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 0,5 kilogramów
rozmaryn 2 gałązki
papryka mielona 1 łyżek deserowych
czosnek 3 ząbki
oliwa 4 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone równej wielkości ziemniaki przekroić wzdłuż na ćwiartki, wrzucić do osolonej wody i krótko gotować, odcedzić. Oczyszczony, osuszony rozmaryn posiekać niezbyt drobno. Oczyszczony czosnek pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić gorące ziemniaki, oprószyć rozmarynem, papryką oraz czosnkiem i doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Polać pozostałą oliwą i smażyć, delikatnie mieszając, aby ziemniaki były pokryte przyprawami ze wszystkich stron i pięknie się zrumieniły. Osobno w miseczce podać majonez czosnkowy.
Uwagi:
Potrawę można też podawać z sosem alioli: należy utrzeć główkę czosnku na gładką pastę z oliwą, sokiem z cytryny oraz solą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Hiszpańska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11011/Patatas-bravas