Wykonanie
Czy Ty też wspominasz
brukselkę jako koszmar z dzieciństwa? Jeżeli odpowiedź jest twierdząca, nie pozostaje Ci nic innego, jak tylko wypróbować ten przepis i raz na zawsze zmienić swoje przekonanie na temat tego smakowitego warzywa. Brukselska w połączeniu z pieczonymi
ziemniakami i aromatem
rozmarynu oraz
czosnku to istne niebo w gębie!Składniki:800 g
ziemniaków300 g
brukselek3 ząbki
czosnku, posiekane2 łyżki świeżego
rozmarynu1 łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprzpapryka mielona (opcjonalnie)
Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. Pokrojone w grube plastry
ziemniaki oraz
brukselkę umieszczamy w dużej misce, po czym nacieramy
czosnkiem i
rozmarynem. Dodajemy
olej,
sól i
pieprz. Tak przygotowane warzywa wykładamy na blaszkę i umieszczamy w piekarniku.
Ziemniaki i
brukselkę należy piec przez około 30-35 minut, mieszając raz po upływie połowy wyznaczonego czasu. Gotowe danie podajemy natychmiast.