Wykonanie
Wakacyjny i morski obiadek, takie 2 w 1 dzisiaj Wam prezentuję. Pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie, bo to lato w tym roku, hmmm, takie bardzo polskie czyli dużo deszczu, chmur i jak na razie mało słońca. Ale miejmy nadzieję, że to co dobre przed nami, i ciepłe
słoneczne dni nadejdą wkrótce. Ja osobiście należę do tych zmarzluchów, dlatego uwielbiam słońce i wygrzewane się na nim.Wystawić buzię do słońca i dać ją ogrzać promieniom słońca, i od razu człowiek szczęśliwy.Ale wracając do tematu gotowania dzisiaj serwuję szybki i bardzo smaczny obiadek.Pieczone
ziemniaki z
oliwą z oliwek i
rozmarynem, podane z
łososiem pieczonym z odrobiną
masła i
soli morskiej. Proste, pyszne i lubiane przez wszystkich danie.
co potrzebujemy?-
łososia 2 filety- 6-7
ziemniaków młodych- świeży
rozmaryn-
sól morska-
oliwa z oliwek-
masłoJak zrobić?-
ziemniaki obierz, ponacinaj jak na fotografii- ułóż na formie do pieczenia, polej
oliwą, posyp
rozmarynem- pieczemy 30 minut w nagrzanym piecu do 220 stopni C.- w tym czasie
łososia, ułóż na foli aluminiowej posmarowanej
masłem, zawiń szczelnie- dołóż na formę do pieczenia i piecz jeszcze z ziemniaczkami 12- 13 minut (jeśli dość spore porcje
łososia, jeśli są małe skróć ten czas do 7-8 minut)- oprósz wszytko
solą morską i podawaj gorąceSmacznego!Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni!