Wykonanie
Składniki2 - 4 porcje4 średniej wielkości
ziemniakisól morska1 łyżka listków świeżego
tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego) lub posiekanego
rozmarynu2 łyżki
masła (użyłam klarowanego) lub
oliwyPrzygotowanie
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą
wodą szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, osuszyć i pokroić (mandoliną, melakserem, przystawką do miksera lub ewentualnie specjalną tarką do warzyw). Pokroić na 1 mm lub 2 mm plasterki (nie grubiej!). Jednocześnie pieczone
ziemniaki muszą być tej samej grubości.
Ziemniaki posypać
solą morską,
tymiankiem i wysmarować w roztopionym
maśle lub
oliwie. Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia z nieprzywierającą powłoką lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ziemniaki układamy jeden obok drugiego (mogą częściowo zachodzić na siebie, ale tylko brzegami).Jeśli
ziemniaki pokroiliśmy na minimalną grubości (1 mm) pieczemy je w piekarniku uprzednio nagrzanym do 220 stopni C przez około 7 - 10 minut lub do czasu aż będą równomiernie zrumienione. Grubsze plasterki
ziemniaków (2 mm) pieczemy w 250 stopniach C przez około 9 - 15 minut lub do zrumienienia.
Ziemniaki dobrze jest obserwować podczas pieczenia. Po upieczeniu odczekajmy kilka minut,
ziemniaki nabiorą chrupkości i łatwiej będą odchodzić od blaszki.Propozycja podaniaNp. do polędwiczek z
suszonymi pomidorami w sosie z gorgonzoli.WskazówkiNie nie jest łatwo upiec idealne, chrupiące i równomiernie zrumienione
chipsy, ale z czasem można nabrać wprawy :-) Najlepsze efekty uzyskuje się piekąc małą ilość
ziemniaków jednocześnie, i na grubszej blaszce.