ßßß Cookit - przepis na Pieczone chrupiące chipsy z ziemniaków

Pieczone chrupiące chipsy z ziemniaków

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 4 porcje
4 średniej wielkości ziemniaki
sól morska
1 łyżka listków świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego) lub posiekanego rozmarynu
2 łyżki masła (użyłam klarowanego) lub oliwy
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą szczoteczką lub ostrą stroną gąbki, osuszyć i pokroić (mandoliną, melakserem, przystawką do miksera lub ewentualnie specjalną tarką do warzyw). Pokroić na 1 mm lub 2 mm plasterki (nie grubiej!). Jednocześnie pieczone ziemniaki muszą być tej samej grubości.
Ziemniaki posypać solą morską, tymiankiem i wysmarować w roztopionym maśle lub oliwie. Ułożyć na dużej blaszce do pieczenia z nieprzywierającą powłoką lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ziemniaki układamy jeden obok drugiego (mogą częściowo zachodzić na siebie, ale tylko brzegami).
Jeśli ziemniaki pokroiliśmy na minimalną grubości (1 mm) pieczemy je w piekarniku uprzednio nagrzanym do 220 stopni C przez około 7 - 10 minut lub do czasu aż będą równomiernie zrumienione. Grubsze plasterki ziemniaków (2 mm) pieczemy w 250 stopniach C przez około 9 - 15 minut lub do zrumienienia. Ziemniaki dobrze jest obserwować podczas pieczenia. Po upieczeniu odczekajmy kilka minut, ziemniaki nabiorą chrupkości i łatwiej będą odchodzić od blaszki.
Propozycja podania
Np. do polędwiczek z suszonymi pomidorami w sosie z gorgonzoli.
Wskazówki
Nie nie jest łatwo upiec idealne, chrupiące i równomiernie zrumienione chipsy, ale z czasem można nabrać wprawy :-) Najlepsze efekty uzyskuje się piekąc małą ilość ziemniaków jednocześnie, i na grubszej blaszce.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/ziemniaki/chipsy_z_ziemniakow_pieczone/przepis.html