Wykonanie
jaki był efekt? oceńcie sami...potrzebne składniki:2 kg
kurczakasól morska i świeżo zmielony
pieprz2 kg
ziemniaków, obranych1 duża
cytryna, najlepiej niewoskowanacała główka
czosnku, podzielona na ząbki (ja dodałam 2 główki jedna do brzuszka
kurczaka, drugą dodałam do ziemniaczków),garść świeżego
tymiankuoliwa (ja użyłam sklarowanego
masła)garść świeżego
rozmarynu,2
cebule( to już moja inwencja).Natrzeć
kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością
soli i
pieprzu - odstawić na kilka godzin ale minimum ze dwie. Zagotować garnek osolonej
wody. Pokroić
ziemniaki na kawałki, włożyć do
wody z całą
cytryną i ząbkami
czosnku, gotować przez 10 minut.Odcedźcie i odparujcie, wyjmijcie
cytrynę i
czosnek. Gorącą
cytrynę nakłujcie delikatnie ok. 10
razy.
Kurczaka, nafaszerujcie ząbkami
czosnku,
cytryną w całości i
tymiankiem, umieśćcie na blasze i pieczcie przez 45 minut w 190st.C.W wytopionym tłuszczu, który został na blasze (ja piekłam w dużym naczyniu żadoodpornym), obtoczcie
ziemniaki z listkami
rozmarynu (dodałam jeszcze
czosnek i
cebulę pokrojoną w ćwiartki i położyłam na
kurczaku i ziemniakach kilka opiłków klarowanego
masła) i pieczcie kolejne 45 minut, albo do chwili kiedy
mięso będzie miękkie, a
ziemniaki zarumienią się.
Kurczak jest gotowy, jeśli
mięso z łatwością odchodzi od kości, a sos, który puści jest klarowny.
Kurczak wyszedł soczysty a skórka chrupiąca Olu dziękuję za przepis.