ßßß

Chodziło za mną zrobienie ich po szwedzku od bardzo dawna. Szkoda, że tak zwlekałam...Jesień witam takimi właśnie ziemniaczkami:-) Pamiętacie szkolne wykopki...;-)?
Składniki:po 2- 3 ziemniaki na osobę średniej wielkości,2-3 łyżki oliwy (zależy od ilości ziemniaków),1 łyżka masła,sól morska.Przygotowanie:Ziemniaki obrać i pokroić na plastry 3-4 mm, ale nie docinając do końca. Najczęściej jest polecane położyć ziemniaka na drewnianej łyżce i nacinać nożem do oporu.
Jednak i tak w niektórych miejscach, trzeba uważać. Na patelni podgrzać oliwę z masłem, wrzucić ziemniaki i przyrumienić z dwóch stron. Następnie przełożyć całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, posolić i zapiekać około 60 minut w temp. 180-200 stopni C, większe ziemniaki dłużej. Ziemniaki doskonale smakują z rybą, każdym mięsem i warzywami.