Wykonanie
Chodziło za mną zrobienie ich po szwedzku od bardzo dawna. Szkoda, że tak zwlekałam...Jesień witam takimi właśnie ziemniaczkami:-) Pamiętacie szkolne wykopki...;-)?
Składniki:po 2- 3
ziemniaki na osobę średniej wielkości,2-3 łyżki
oliwy (zależy od ilości
ziemniaków),1 łyżka
masła,
sól morska.Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić na plastry 3-4 mm, ale nie docinając do końca. Najczęściej jest polecane położyć
ziemniaka na drewnianej łyżce i nacinać nożem do
oporu.
Jednak i tak w niektórych miejscach, trzeba uważać. Na patelni podgrzać
oliwę z
masłem, wrzucić
ziemniaki i przyrumienić z dwóch stron. Następnie przełożyć całą zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, posolić i zapiekać około 60 minut w temp. 180-200 stopni C, większe
ziemniaki dłużej.
Ziemniaki doskonale smakują z
rybą, każdym
mięsem i warzywami.