Wykonanie
Nazwa tak przyrządzonych
ziemniaków pochodzi od nazwy restauracji w Sztokholmie, gdzie po raz pierwszy, w 1940 roku, takie
ziemniaki zaserwowano. Hasselback to bardzo proste danie, w najprostszej formie, to po prostu
ziemniaki ponacinane w cieniutkie plasterki, posypane
solą pieprzem, polane roztopionym
masłem. Są wyjątkowo smaczne a poza tym efektowne. Tym razem zrobiłam
ziemniaki w garnku rzymskim. Upiekły się znakomicie. Najlepsze będą
ziemniaki średniej wielkości o podłużnym kształcie takie łatwiej będzie się kroić
składniki6 czerwonych
ziemniaków, zbliżonej wielkościroztopione
masło lub
oliwasól morska,
pieprzprzygotowaniePrzygotować garnek rzymski, zalać
wodą i moczyć co najmniej 15 minut.
Ziemniaki dokładnie umyć, można obrać, ale nie jest to konieczne. Po kolei układać
ziemniaki na łyżce odpowiedniej wielkości i przy pomocy
ostrego noża kroić
ziemniaki na jak najcieńsze plasterki, nie przecinając
ziemniaka do końca - plasterki pozostają połączone na dole, w tym pomaga nam łyżka, a w trakcie pieczenia pozostaną w całości. Dno rzymskiego garnka lekko polać
oliwą lub
masłem. Ułożyć
ziemniaki obok siebie, najlepiej w jednej warstwie. Posypać
solą,
pieprzem, polać
masłem lub
oliwą, tak aby chociaż trochę dostało się pomiędzy plasterki Naczynie przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Temperaturę pieczenia ustawić na 250 st C i piec ok 50 - 60 minut od momentu nagrzania piekarnika. Podawać jako dodatek do
mięsa. Smacznego!