Wykonanie
16 marca 2014
Uwielbiam wszelkie ziemniaczane eksperymenty. Dziś przyszła kolej na niezwykle aromatyczne i efektowne...ZIEMNIACZKI
PAPRYKOWE ZAPIEKANE W FOLIISkładniki (4 porcje):10
ziemniaków średniej wielkości2 łyżeczki
papryki słodkiejszczypta
soli morskiejpieprz do smaku50 g
masłaoliwa z oliwekgałązki
rozmarynuZiemniaki myjemy dokładnie. Obieramy skórkę jeśli jest uszkodzona lub stara. Czyste bulwy nacinamy w poprzek co 2 mm - nie przecinamy ich jednak do końca. Najlepiej każdego
ziemniaka układać na łyżce drewnianej - nóż podczas cięcia zatrzyma się na jej brzegach. Nacięte
ziemniaki ponownie płuczemy w ziemnej wodzie, aby plasterki się nie sklejamy. Układamy je na kawałku folii aluminiowej wysmarowanej
oliwą i natłuszczamy dodatkowo z wierzchu. Oprószamy wszystkie grubą
solą,
papryką i
pieprzem. Zwijamy folię i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C. Pieczemy
ziemniaki 30 minut. Po tym czasie rozwijamy je, smarujemy roztopionym
masłem (po 2 łyżeczki na każdą bulwę) i ponownie zawijamy folię. Pieczemy
ziemniaki kolejne 30 minut, aż wszystkie będą miękkie.
Jeśli nie wiesz, które gatunki
ziemniaka nadają się do pieczenia, koniecznie zajrzyj do mojego poradnika .Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.