Wykonanie
Jacket potatoes -
ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na
mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego
ziemniaka.
Ziemniak przedstawiony poniżej, jest
ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju
ziemniaka użyjemy (w uk
ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj
ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego
masła i dużo świeżo zmielonego
pieprzu.
Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam
olejem i posoliłam
solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!
4 duże
ziemniaki ( baking potato)
olej do obtoczenia
sól morskaświeżo zmielony
pieprzmasło, najlepiej solonePiekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Ziemniaki myjemy i osuszamy. Każdy
ziemniak nakłuwamy po kilka
razy widelcem. Na dłonie nalewamy trochę
oleju i obtaczamy nim każdy
ziemniak, po czym posypujemy
solą morską. Wkładamy bezpośrednio na blachę i pieczemy ok 1 godziny. Upieczone
ziemniaki, nacinamy na pół (lub nacinamy na krzyż), starając się zostawić spód
ziemniaka nie przekrojony. W utworzony przedziałek wkładamy
masło oraz doprawiamy
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.