Wykonanie
To danie pochodzi z książki " Wiosna w Kuchni Pięciu Przemian ", którą to książkę miałam przyjemność recenzować jakiś czas temu.Przepis zaznaczyłam do wykonania jak tylko pojawią się nowe (polskie!)
ziemniaki.Pojawiły się, więc zrobiłam:)Składniki na 2 porcje:* 1/2 kg
ziemniaków (sł)* 150 g
orzechów włoskich (o)* łyżka
masła (sł)*
pieprz (o),
sól morska (sn)* dodałam od siebie świeży
lubczyk (g)Do tego był sos z pokrzywy,
bazylii,
mięty i innych
ziół z dodatkiem
fety, a ja zrobiłam sos z
jogurtu greckiego z
ogórkiem,
rzodkiewką,
ziołami i
czosnkiem.
Ziemniaki ugotowałam i odparowałam. Pokroiłam na spore kawałki i ułożyłam w foremce wyłożonej
orzechami. Polałam roztopionym
masłem, posypałam
pieprzem i
solą i wsadziłam do nagrzanego do 180* C piekarnika na ok. 40 min.Po wyjęciu posypałam listkami świeżego
lubczyku i zjadłam z wielką uciechą maczając kawałki
ziemniaków w sosie i przegryzając spieczonymi cudownie
orzechami:)
"Spory nie trwałyby tak długo, gdyby brak słuszności był tylko po jednej stronie."La Rochefoucauld