ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki z pieczarkowym farszem

Pieczone ziemniaki z pieczarkowym farszem

nazwa

Wykonanie

Pieczony ziemniak zawsze kojarzył mi się z jesienią. Ognisko, chłód, zapach mokrych liści i prawie spopielone ziemniaki. Jesienną porą często więc u mnie pieczone ziemniaki, co prawda z piekarnika, ale ten, też przyjemnie grzeje a zapach pieczonego ziemniaka nie ma sobie równych. Dziś ziemniaczane łódeczki z pysznym pieczarkowym farszem przyprawionym czosnkiem i pastą curry . Mocno doprawione solą i pieprzem. Pyszne. Najlepsze na późną, jesienną kolację.
4 ziemniaki do pieczenia o wadze ok 250-300 g każdy
2 łyżki oleju
400 g pieczarek, pokrojone w grube plastry
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki pasty curry
spory kawałek masła (ok 30-50 g )
sól morska i świeżo zmielony pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziemniaki szorujemy i nakłuwamy kilka razy widelcem. Pieczemy ok 1 godziny, aż będą bardzo miękkie.
W międzyczasie, na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy połowę pieczarek i smażymy dość energicznie mieszając ok 5 minut, aż będą miękkie i zaczną się przyrumieniać. Wykładamy na talerz i smażymy pozostałe pieczarki na reszcie oleju. Dodajemy wcześniej usmażone pieczarki, czosnek i pastę curry, mieszamy podsmażając około minuty i odstawiamy.
Upieczone ziemniaki kroimy na pół, łyżeczką wydrążamy miąższ ziemniaka, pozostawiając 5 mm warstwę ziemniaka przy skórce. Ziemniaczane "łódeczki" umieszczamy z powrotem do piekarnika, by utrzymać je ciepłe a w międzyczasie przygotowujemy farsz. Wydrążony miąższ z ziemniaków łączymy z masłem i przysmażonymi pieczarkami. Farsz wkładamy do "łódeczek" i podgrzewamy w piekarniku około 10-15 minut.
Wierzch upieczonych ziemniaków posypujemy morską solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Przepis z książki "Hugh's three good things"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/10/pieczone-ziemniaki-z-pieczarkowym.html