ßßß
Potrzebne będą (na 2 porcje):- 4 wypatroszone flądry (po 2 na osobę)- olej roślinny- masło (najlepiej klarowane)- sól- frytki/smażone ziemniaki- ulubiona sałatka/surówka
Sposób wykonania:1) Wypatroszone ryby moczymy przez chwilę w wodzie i dokładnie osuszamy. Jest bardzo ważne w smażeniu ryb, aby osuszyć je przed smażeniem, dzięki temu będą miały cienką chrupiącą skórę, soczyste wnętrze i przede wszystkim nie będą nasiąknięte tłuszczem.2) Osuszone flądry solimy z 2 stron, na patelni rozgrzewamy tłuszcz (najlepiej mieszankę oleju roślinnego i masła klarowanego) Tłuszczu na patelnie dodajemy tyle, żeby pokryła się jego półcentymetrową warstwą.3) Ryby panierujemy w mące, strzepując jej nadmiar.4) Flądry kładziemy na gorący tłuszcz (tak gorący, żeby od razu zaczęły się smażyć) i smażymy po 3 minuty z każdej strony, na dość mocnym ogniu na początku, żeby nie dostało się do nich zbyt dużo tłuszczu.5) Po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.6) Na koniec dodajmy na flądry odrobinę świeżo zmielonej soli morskiej.
Smacznego =)