Dziś prezentuję kolejny przepis podpatrzony u Joasi z Kwestii Smaku. Jest to łosoś w sosie winno-kaparowym podany z młodymi ziemniaczkami. Do tak przyrządzonego łososia świetnie pasują ziemniaki w dowolnej postacią i zielone, gotowane warzywa np. fasolka szparagowa.Składniki, 2 porcje:2 dzwonka z łososia3 łyżki oliwy z oliwek1/4 szklanki białego wytrawnego wina3 łyżki kaparów50 g masła3 łyżki posiekanej natki pietruszkisól morska, świeżo zmielony czarny pieprz300 g młodychziemniaków1 łyżeczka soliWykonanie:Ziemniaki umyć ( jeśli chcemy je jeść ze skórką dokładnie wyszorować szczoteczką). W osolonej wodzie (1 łyżeczka) ugotować ziemniaki w mundurkach (około 25-30 min na średnim ogniu). Ziemniaki można podać obrane ze skórki, lub w mundurkach pokrojone w ćwiartki i usmażone na patelni.Dzwonka łososia umyć, osuszyć i posypać obficie solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć łososia na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony. Łososia zdjąć z patelni i trzymać w cieple ( ja otulam go folią aluminiową). Na patelnię wlać białe wino i gotować przez około 1 minutę, aż większość płynu odparuje. Dodać kapary, masło i gotować jeszcze przez 2 minuty. Poszatkować natkę pietruszki i dodać do sosu. Następnie ponownie włożyć rybę na patelnię i obtoczyć w sosie. Potrzymać chwilę na patelni i od razu podawać.