Wykonanie
Przywiozłam niedawno do domu do Rodziców książkę Nigelli "Lato w kuchni" i Mama wypatrzyła w niej te
ziemniaki. Zrobiłyśmy je do grillowanego karczku. Super obiad. Jutro powtórka :)

składniki:- 16 średnich lub 36 małych,
młodych ziemniaków- 45g
masła- 5 łyżek
oliwy z oliwek-
sólZiemniaki wyszorować, każdy po kolei kłaść na drewnianej łyżce i na niej ponacinać co 3mm. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Brytfankę z
masłem i
oliwą postawić na gazie - podgrzać, aż tłuszcz zacznie skwierczeć (uwaga - pryska). Włożyć
ziemniaki nacięciami do dołu, podsmażyć je, po czym przewrócić na drugą stronę, polać tłuszczem i oprószyć
solą. Brytfankę wstawić do piekarnika. Małe,
młode ziemniaki piec 40 minut, duże nawet do godziny i 10 minut.


DOPISEK 18 . 07.2009:Zrobiłam dzisiaj jeszcze raz, tym razem na samej
oliwie z oliwek, za to posypałam nie tylko
solą, ale też
pieprzem i
przyprawą do frytek i
ziemniaków. Już w głowie mam pomysły na kilka innych przypraw ;)