ßßß
składniki:- 16 średnich lub 36 małych, młodych ziemniaków- 45g masła- 5 łyżek oliwy z oliwek- sólZiemniaki wyszorować, każdy po kolei kłaść na drewnianej łyżce i na niej ponacinać co 3mm. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Brytfankę z masłem i oliwą postawić na gazie - podgrzać, aż tłuszcz zacznie skwierczeć (uwaga - pryska). Włożyć ziemniaki nacięciami do dołu, podsmażyć je, po czym przewrócić na drugą stronę, polać tłuszczem i oprószyć solą. Brytfankę wstawić do piekarnika. Małe, młode ziemniaki piec 40 minut, duże nawet do godziny i 10 minut.
DOPISEK 18 . 07.2009:Zrobiłam dzisiaj jeszcze raz, tym razem na samej oliwie z oliwek, za to posypałam nie tylko solą, ale też pieprzem i przyprawą do frytek i ziemniaków. Już w głowie mam pomysły na kilka innych przypraw ;)