ßßß
Od jakiegoś czasu w ogóle nie jemy gotowanych ziemniaków. Tym razem zrobiłam ziemniaki pieczone w całości w piekarniku z mocno wyczuwalnym smakiem czosnku. Jak dla mnie obiad mógłby składać się tylko z nich. Wu też by to przeżył, ale jak on to mówi „organizm wie, że nie dostał mięsa”. Chyba jego. Mój jest naiwny jak dziecko.Składnikimłode ziemniaki (powinny być podobnej wielkości),czosnek,masło,sólSposób przygotowania1. Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką. Ponacinać w plastry o grubości 5 mm. Aby sobie to ułatwić i nie poprzecinać ziemniaków do końca należy je ułożyć na drewnianej łyżce (tak jak na zdjęciu niżej) i dopiero wtedy nacinać. Miedzy plastry ziemniaków wkładać cieniutkie plasterki czosnku. Kartofle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Następnie na każdy położyć po łyżce masła.
2. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 50 minut (czas pieczenia zależy od wielkości kartofli). Po upieczeniu przyprawić solą. Jeśli zajdzie taka potrzeba to podczas pieczenia można dodać jeszcze trochę masła.web hosting