Wykonanie
Sałatka z dyni w marcu? Jak najbardziej tak, zwłaszcza, gdy ma się jeszcze
dynię z własnej działki. Nie miałam ich dużo, ale ta bardzo długo dojrzewała i w
sumie to bardzo dobrze, bo pewnie też by wylądowała w marynacie :) Zapraszam na pyszną
sałatkę i dodam, że to jeszcze nie koniec. Zostało mi jeszcze trochę upieczonej dyni więc będzie zupa.
Składniki:0 , 7 kg dyni3 małe podłużne
buraki1 duża kulka
mozzarellikilka liści
sałaty2 ząbki
czosnkuszczypta
płatków chiliświeży
tymianekczarny pieprzsól morskaoliwa z oliwek1 łyżeczka
miodu1 łyżka
soku z cytrynySposób przygotowania:
Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i pokroić w plastry. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim
dynię, skropić ją
oliwą, posypać
solą,
czosnkiem grubo pokrojonym i
tymiankiem.
Buraki dokładnie umyć skropić
oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Również umieścić na blaszceWstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem na około 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć
dynię, a
buraki pozostawić na kolejne 15 minut.
Na półmisku ułożyć
sałatę,
mozzarellę poszarpaną na strzępki.
Dynię wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia, obierać ze skóry. Kawałki dyni ułożyć na sałacie, podobnie upieczone
buraki. Skropić całość dresingiem z
oliwy,
miodu i
cytryny, posypać
solą i
pieprzem. Podawać.......Smacznego :)