ßßß Cookit - przepis na Uszka z grzybami do barszczu lub zupy

Uszka z grzybami do barszczu lub zupy

Wykonanie

5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×
Bez nich nie wyobrażamy sobie świąt. Uszka to absolutny pewniak wigilijny. Ja robię je właśnie w taki sposób, co roku. Przy ich sklejaniu pomagał mi nawet K. co mnie zdziwiło, wychodziło mu całkiem dobrze, jak na pierwszy raz. Farszem do uszek muszą być leśne grzyby. Oczywiście można je wymieszać z pieczarkami co znacznie zmniejszy ich koszt, no chyba że macie ,tak jak ja, grzyby zbierane osobiście, wtedy o koszcie nie mam mowy. Zastanawiałam się dość długo co dodać do farszu aby przełamać smak grzybów, otworzyłam swoją pięknie wyczyszczoną szafkę, moje oczy ujrzały idealny porządek , a na samym czele przypraw stanął sos sojowy, eureka! Jak się okazało ( po próbie testowej którą widzicie na zdjęciach) był to strzał w dziesiątkę – chociaż to nie nowość – połączenie sosu z grzybami – w kuchniach azjatyckich, szeroko pojętych, jest to na porządku dziennym. Skuszona promocją w jednym ze sklepów kupiłam też mąkę Basię i gdyby nie to , że ciasto wyszło fenomenalne na pewno nie wymieniłabym tutaj jej marki. Spróbujcie koniecznie.
Składniki:
ciasto:
500 g mąki tortowej 405
1 szklanka wrzątku
2 duże jaja
2 łyżki stopionego masło lub oleju
1 łyżeczka soli ( płaska)
Farsz:
150 g suszonych leśnych grzybów
1 duża cebula
40 g masła
2 i 1/2 łyżki sosu sojowego (ciemnego )
sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Ciasto : 460 g mąki mieszamy z solą, robimy w niej dołek, wbijamy jajka, rozcieramy dłonią na kruszonkę, po czym wlewamy masło i gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto , co najmniej 10 minut. Odstawiamy w temp. pokojowej zabierając się za farsz.
Farsz: Grzyby zalewamy wodą, najlepiej dzień wcześniej i gotujemy do miękkości. Cebulę drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na patelni, do gorącego dodajemy cebulę, solimy (1/2 łyżeczki dzięki temu będzie słodka ) i smażymy aż się zezłoci, po około 5 minutach dodajemy osączone grzyby, podkręcamy ogień , aby masa odparowała i się zrumieniła. Wyłączamy palnik, dodajemy sos i pieprz z młynka. Mieszamy i mielimy na gładko. Studzimy.
Składanie : Ciasto cienko wałkujemy – 2 -3 mm. Wycinamy krążki kieliszkiem o średnicy 4 -4, 5 cm. Nadziewamy 1/2 łyżeczki farszu i sklejamy jak pieroga, po czym składamy na palcu wskazującym na pół, i sklejamy końce. Dodatkowo na przeciwległym końcu uszka formujemy zakładkę, zaciskając pierożek między palcami.
Mrozimy je na tackach, tak aby się nie dotykały, później przekładamy do worków z metką ( data zamrożenia i nazwa ) lub gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie, mrożone 5-6 minut.
Jakie mogę mieć rady dla początkujących uszkowiczów ?
Otóż, najważniejsze jest długie wyrabianie ciasta i jego leżakowanie w folii, chrońcie je przed wysychaniem bo pierożki będą popękane i mogą się rozklejać w trakcie gotowania.
Uszka mogą być też dodatkiem do zupy rybnej lub grzybowej, te zrobię w przyszłym roku
Zaangażujcie w pracę całą rodzinę, my rozmawialiśmy klejąc uszka i pijąc herbatę.
Wesołych Świąt!
Powiązane notki:
Uszka – pierożki wigilijne do barszczu z kapustą i grzybami (krok po kroku)
Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczu
Wigilijne pierogi z kapustą i suszonymi grzybami
Krem z porów z grzybami i grzankami
Drożdżowe paszteciki z mięsem, do barszczu lub na przekąskę (krok po kroku)
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/12/18/uszka-z-grzybami-do-barszczu-lub-zupy