ßßß
Składniki:ciasto:500 g mąki tortowej 4051 szklanka wrzątku2 duże jaja2 łyżki stopionego masło lub oleju1 łyżeczka soli ( płaska)Farsz:150 g suszonych leśnych grzybów1 duża cebula40 g masła2 i 1/2 łyżki sosu sojowego (ciemnego )sól, świeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Ciasto : 460 g mąki mieszamy z solą, robimy w niej dołek, wbijamy jajka, rozcieramy dłonią na kruszonkę, po czym wlewamy masło i gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto , co najmniej 10 minut. Odstawiamy w temp. pokojowej zabierając się za farsz.Farsz: Grzyby zalewamy wodą, najlepiej dzień wcześniej i gotujemy do miękkości. Cebulę drobno siekamy. Masło rozgrzewamy na patelni, do gorącego dodajemy cebulę, solimy (1/2 łyżeczki dzięki temu będzie słodka ) i smażymy aż się zezłoci, po około 5 minutach dodajemy osączone grzyby, podkręcamy ogień , aby masa odparowała i się zrumieniła. Wyłączamy palnik, dodajemy sos i pieprz z młynka. Mieszamy i mielimy na gładko. Studzimy.Składanie : Ciasto cienko wałkujemy – 2 -3 mm. Wycinamy krążki kieliszkiem o średnicy 4 -4, 5 cm. Nadziewamy 1/2 łyżeczki farszu i sklejamy jak pieroga, po czym składamy na palcu wskazującym na pół, i sklejamy końce. Dodatkowo na przeciwległym końcu uszka formujemy zakładkę, zaciskając pierożek między palcami.Mrozimy je na tackach, tak aby się nie dotykały, później przekładamy do worków z metką ( data zamrożenia i nazwa ) lub gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie, mrożone 5-6 minut.
Jakie mogę mieć rady dla początkujących uszkowiczów ?Otóż, najważniejsze jest długie wyrabianie ciasta i jego leżakowanie w folii, chrońcie je przed wysychaniem bo pierożki będą popękane i mogą się rozklejać w trakcie gotowania.Uszka mogą być też dodatkiem do zupy rybnej lub grzybowej, te zrobię w przyszłym rokuZaangażujcie w pracę całą rodzinę, my rozmawialiśmy klejąc uszka i pijąc herbatę.Wesołych Świąt!Powiązane notki:Uszka – pierożki wigilijne do barszczu z kapustą i grzybami (krok po kroku)Świąteczne krokiety z kapustą, grzybami i mięsem, do barszczuWigilijne pierogi z kapustą i suszonymi grzybamiKrem z porów z grzybami i grzankamiDrożdżowe paszteciki z mięsem, do barszczu lub na przekąskę (krok po kroku)