Wykonanie
5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×Bez nich nie wyobrażamy sobie świąt. Uszka to
absolutny pewniak wigilijny. Ja robię je właśnie w taki sposób, co roku. Przy ich sklejaniu pomagał mi nawet K. co mnie zdziwiło, wychodziło mu całkiem dobrze, jak na pierwszy raz. Farszem do uszek muszą być leśne
grzyby. Oczywiście można je wymieszać z
pieczarkami co znacznie zmniejszy ich koszt, no chyba że macie ,tak jak ja,
grzyby zbierane osobiście, wtedy o koszcie nie mam
mowy. Zastanawiałam się dość długo co dodać do farszu aby przełamać smak
grzybów, otworzyłam swoją pięknie wyczyszczoną szafkę, moje oczy ujrzały idealny porządek , a na samym czele przypraw stanął
sos sojowy, eureka! Jak się okazało ( po próbie testowej którą widzicie na zdjęciach) był to strzał w dziesiątkę – chociaż to nie nowość – połączenie sosu z
grzybami – w kuchniach azjatyckich, szeroko pojętych, jest to na porządku dziennym. Skuszona promocją w jednym ze sklepów kupiłam też
mąkę Basię i gdyby nie to , że ciasto wyszło fenomenalne na pewno nie wymieniłabym tutaj jej
marki. Spróbujcie koniecznie.
Składniki:ciasto:500 g
mąki tortowej 4051 szklanka wrzątku2 duże
jaja2 łyżki stopionego
masło lub
oleju1 łyżeczka
soli ( płaska)Farsz:150 g suszonych leśnych
grzybów1 duża
cebula40 g
masła2 i 1/2 łyżki
sosu sojowego (ciemnego )
sól, świeżo mielony
pieprzPrzygotowanie:Ciasto : 460 g
mąki mieszamy z
solą, robimy w niej dołek, wbijamy
jajka, rozcieramy dłonią na kruszonkę, po czym wlewamy
masło i gorącą
wodę. Wyrabiamy ciasto , co najmniej 10 minut. Odstawiamy w temp. pokojowej zabierając się za farsz.Farsz:
Grzyby zalewamy
wodą, najlepiej dzień wcześniej i gotujemy do miękkości.
Cebulę drobno siekamy.
Masło rozgrzewamy na patelni, do gorącego dodajemy
cebulę, solimy (1/2 łyżeczki dzięki temu będzie słodka ) i smażymy aż się zezłoci, po około 5 minutach dodajemy osączone
grzyby, podkręcamy ogień , aby masa odparowała i się zrumieniła. Wyłączamy palnik, dodajemy sos i
pieprz z młynka. Mieszamy i mielimy na gładko. Studzimy.Składanie : Ciasto cienko wałkujemy – 2 -3 mm. Wycinamy krążki kieliszkiem o średnicy 4 -4, 5 cm. Nadziewamy 1/2 łyżeczki farszu i sklejamy jak pieroga, po czym składamy na palcu wskazującym na pół, i sklejamy końce. Dodatkowo na przeciwległym końcu uszka formujemy zakładkę, zaciskając pierożek
między palcami.Mrozimy je na tackach, tak aby się nie dotykały, później przekładamy do worków z
metką ( data zamrożenia i nazwa ) lub gotujemy 3-4 minuty w osolonej wodzie, mrożone 5-6 minut.
Jakie
mogę mieć rady dla początkujących uszkowiczów ?Otóż, najważniejsze jest długie wyrabianie ciasta i jego leżakowanie w folii, chrońcie je przed wysychaniem bo pierożki będą popękane i mogą się rozklejać w trakcie gotowania.Uszka mogą być też dodatkiem do zupy
rybnej lub grzybowej, te zrobię w przyszłym rokuZaangażujcie w pracę całą rodzinę, my rozmawialiśmy klejąc uszka i pijąc
herbatę.Wesołych Świąt!Powiązane notki:Uszka – pierożki wigilijne do barszczu z
kapustą i
grzybami (krok po kroku)Świąteczne krokiety z
kapustą,
grzybami i
mięsem, do barszczuWigilijne pierogi z
kapustą i
suszonymi grzybamiKrem z
porów z
grzybami i grzankami
Drożdżowe paszteciki z
mięsem, do barszczu lub na przekąskę (krok po kroku)