ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 105 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówdrożdże 20 gramówmleko 1 szklanekjajka 2 sztukżółtka 2 sztukjajka ugotowane 3 sztukcukier 0,5 łyżek deserowychmasło stopione 1 łyżek stołowychkapusta kiszona 1,5 kilogramówgrzyby suszone 100 gramówcebula 1 sztukolej 1 łyżek stołowychsól według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać po 2 łyżki ciepłego mleka i mąki. wymieszać i odstawić. Rozczyn wlać do mąki, dodać żółtka, jajko, mleko, szczyptę soli i masło. Wyrobić ciasto i odstawić na 40 minut. gdy podwoi objętość wyrobić i szybko rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm.Farsz: poszatkowaną nożem kapustę zalać szklanką wody i gotować do miękkości. namoczone grzyby ugotować. wywar wlać do kapusty, a grzyby drobno posiekać. Oczyszczoną cebulę posiekać i zeszklić na oleju i z grzybami dodać do kapusty. Odparować i ostudzić. Ugotowane jajka posiekać i wymieszać z farszem, doprawić solą i pieprzem.Farszem obłożyć połowę ciasta, złożyć ja na pół, brzegi dokładnie zlepić. Kulebiak ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem. piec 45 minut w 180 stopniach. Podawać gorący.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy mączne weg.Potrawy z GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: