ßßß Cookit - przepis na Kulebiak z farszem

Kulebiak z farszem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 105 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 20 gramów
mleko 1 szklanek
jajka 2 sztuk
żółtka 2 sztuk
jajka ugotowane 3 sztuk
cukier 0,5 łyżek deserowych
masło stopione 1 łyżek stołowych
kapusta kiszona 1,5 kilogramów
grzyby suszone 100 gramów
cebula 1 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać po 2 łyżki ciepłego mleka i mąki. wymieszać i odstawić. Rozczyn wlać do mąki, dodać żółtka, jajko, mleko, szczyptę soli i masło. Wyrobić ciasto i odstawić na 40 minut. gdy podwoi objętość wyrobić i szybko rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm.
Farsz: poszatkowaną nożem kapustę zalać szklanką wody i gotować do miękkości. namoczone grzyby ugotować. wywar wlać do kapusty, a grzyby drobno posiekać. Oczyszczoną cebulę posiekać i zeszklić na oleju i z grzybami dodać do kapusty. Odparować i ostudzić. Ugotowane jajka posiekać i wymieszać z farszem, doprawić solą i pieprzem.
Farszem obłożyć połowę ciasta, złożyć ja na pół, brzegi dokładnie zlepić. Kulebiak ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem. piec 45 minut w 180 stopniach. Podawać gorący.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy mączne weg.
Potrawy z Grzybów
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4629/Kulebiak-z-farszem-