Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 105 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 20 gramów
mleko 1 szklanek
jajka 2 sztuk
żółtka 2 sztuk
jajka ugotowane 3 sztuk
cukier 0,5 łyżek deserowych
masło stopione 1 łyżek stołowych
kapusta kiszona 1,5 kilogramów
grzyby suszone 100 gramów
cebula 1 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Ciasto:
drożdże rozetrzeć z
cukrem, dodać po 2 łyżki ciepłego
mleka i
mąki. wymieszać i odstawić. Rozczyn wlać do
mąki, dodać
żółtka,
jajko,
mleko, szczyptę
soli i
masło. Wyrobić ciasto i odstawić na 40 minut. gdy podwoi objętość wyrobić i szybko rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm.Farsz: poszatkowaną nożem
kapustę zalać szklanką
wody i gotować do miękkości. namoczone
grzyby ugotować.
wywar wlać do
kapusty, a
grzyby drobno posiekać. Oczyszczoną
cebulę posiekać i zeszklić na
oleju i z
grzybami dodać do
kapusty. Odparować i ostudzić. Ugotowane
jajka posiekać i wymieszać z farszem, doprawić
solą i
pieprzem.Farszem obłożyć połowę ciasta, złożyć ja na pół, brzegi dokładnie zlepić. Kulebiak ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym
jajkiem. piec 45 minut w 180 stopniach. Podawać gorący.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy mączne weg.Potrawy z
GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: