Wykonanie
Zatęskniłam ostatnio do zimowych, a może wręcz bożonarodzeniowych smaków.
Kapusta z
grzybami chodziła za mną od dawna, aż w końcu w moje ręce wpadł ten prosty przepis.
Drożdżowe, rumiane paszteciki z aromatycznym farszem, koniecznie podane z czerwonym barszczem! Smakowały, nasyciły, ale mi ciągle mało. Następne chyba będą pierogi ;)
Składniki (na 4 porcje - 4 paszteciki po 6-8 kawałków):2
żółtka (co zrobić z pozostałych
białek sprawdź tutaj)50 g miękkiego
masła20 g świeżych
drożdży150 ml ciepłego
mlekałyżeczka
cukru200 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
soli50 g
suszonych grzybów leśnych (użyłam około 450 g
grzybów mrożonych)250 g
kapusty kiszonejśrednia
cebulamasło,
olejsól,
pieprzPrzygotowanie:Jeśli korzystasz z
grzybów suszonych, przepłucz je, namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na kilka godzin lub na całą noc, a następnie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Jeśli używasz
grzybów mrożonych, rozmroź je i odsącz z nadmiaru
wody.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, podobnie
grzyby, a następnie przesmaż razem na łyżce
masła.
Kapustę kiszoną przepłucz, odsącz i drobno posiekaj. Smaż razem z
cebulą i
grzybami przez około 20 minut, w razie potrzeby dodaj łyżkę
oleju. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.W niewielkiej misce rozetrzyj
drożdże z
cukrem i zalej
mlekiem. Odstaw na kilkanaście minut - zaczyn się uaktywni.
Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj
sól, wlej
drożdżowy zaczyn i wymieszaj. Mieszając dalej dodaj
żółtka i wyrabiaj całość, aż ciasto będzie gładkie. Dodaj
masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Na początku mieszałam dłonią, a
potem użyłam miksera ze spiralną końcówką. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.Ciasto wyłóż na podsypany
mąką blat, rozwałkuj na prostokąt. Podziel na dwa wąskie pasy, a każdy z nich jeszcze na pół, tym razem w poprzek. Farsz podziel na cztery części i wyłóż na przygotowane kawałki ciasta - mniej więcej w 2/3 szerokości. Chwyć brzeg bliżej farszu i zawiń przyklejając ciasto w 2/3 szerokości. następnie chwyć drugi brzeg i zawiń w drugą stronę dobrze sklejając ciasto (patrz instrukcja zawijania pasztecików).Blachę wyłóż papierem do pieczenia, delikatnie przenieś na nią paszteciki ułóż łączeniem ciasta do dołu. Posmaruj
mlekiem i, jeśli masz ochotę, posyp
makiem. Pokrój na kilkucentymetrowe kawałki - jedynie nacinając lub krojąc do końca. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 C. Podawaj z czerwonym barszczykiem. Smacznego!