ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Zatęskniłam ostatnio do zimowych, a może wręcz bożonarodzeniowych smaków. Kapusta z grzybami chodziła za mną od dawna, aż w końcu w moje ręce wpadł ten prosty przepis. Drożdżowe, rumiane paszteciki z aromatycznym farszem, koniecznie podane z czerwonym barszczem! Smakowały, nasyciły, ale mi ciągle mało. Następne chyba będą pierogi ;)
Składniki (na 4 porcje - 4 paszteciki po 6-8 kawałków):
2 żółtka (co zrobić z pozostałych białek sprawdź tutaj)
50 g miękkiego masła
20 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
łyżeczka cukru
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
50 g suszonych grzybów leśnych (użyłam około 450 g grzybów mrożonych)
250 g kapusty kiszonej
średnia cebula
masło, olej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jeśli korzystasz z grzybów suszonych, przepłucz je, namocz w ciepłej wodzie i pozostaw na kilka godzin lub na całą noc, a następnie ugotuj je w wodzie, w której się moczyły. Jeśli używasz grzybów mrożonych, rozmroź je i odsącz z nadmiaru wody. Cebulę pokrój w drobną kostkę, podobnie grzyby, a następnie przesmaż razem na łyżce masła. Kapustę kiszoną przepłucz, odsącz i drobno posiekaj. Smaż razem z cebulą i grzybami przez około 20 minut, w razie potrzeby dodaj łyżkę oleju. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
W niewielkiej misce rozetrzyj drożdże z cukrem i zalej mlekiem. Odstaw na kilkanaście minut - zaczyn się uaktywni. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól, wlej drożdżowy zaczyn i wymieszaj. Mieszając dalej dodaj żółtka i wyrabiaj całość, aż ciasto będzie gładkie. Dodaj masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Na początku mieszałam dłonią, a potem użyłam miksera ze spiralną końcówką. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Ciasto wyłóż na podsypany mąką blat, rozwałkuj na prostokąt. Podziel na dwa wąskie pasy, a każdy z nich jeszcze na pół, tym razem w poprzek. Farsz podziel na cztery części i wyłóż na przygotowane kawałki ciasta - mniej więcej w 2/3 szerokości. Chwyć brzeg bliżej farszu i zawiń przyklejając ciasto w 2/3 szerokości. następnie chwyć drugi brzeg i zawiń w drugą stronę dobrze sklejając ciasto (patrz instrukcja zawijania pasztecików).
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, delikatnie przenieś na nią paszteciki ułóż łączeniem ciasta do dołu. Posmaruj mlekiem i, jeśli masz ochotę, posyp makiem. Pokrój na kilkucentymetrowe kawałki - jedynie nacinając lub krojąc do końca. Piecz 25-30 minut w temperaturze 180 C. Podawaj z czerwonym barszczykiem. Smacznego!
Źródło:http://www.smakocie.com/2014/02/paszteciki-z-kapusta-i-grzybami.html