Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
drożdże 20 gramów
mleko 1 szklanek
żółtka 2 sztuk
jajka 5 sztuk
cukier 0,5 łyżek deserowych
masło 1 łyżek stołowych
kapusta kwaszona 1,5 kilogramów
grzyby suszone 100 gramów
cebula 1 sztuk
olej 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Rozetrzeć
drożdże z
cukrem, 2 łyżkami ciepłego
mleka i 2 łyżkami
maki. Wymieszać, przykryć i odstawić.Do przesianej
mąki wlać zaczyn, dodać
żółtka,
jajko,
mleko, szczyptę
soli oraz sklarowane
masło. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Gdy podwoi objętość, wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm.Drobno poszatkowana
kapustę zalać szklanka
wody i gotować do miękkości. Umyte, namoczone w 2 szklankach
wody grzyby ugotować, odcedzić.
Wywar wlać do
kapusty, a
grzyby drobno posiekać. oczyszczona
cebule drobno posiekać i zeszklić na
oleju i razem z
grzybami dodać do
kapusty. dusić, aż płyn całkowicie odparuje, ostudzić.Ugotować 3
jajka na twardo, obrać i dość grubo posiekać i wymieszać z farszem kapuścianym. Mieszając, doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem. Farszem obłożyć połowę płata ciasta. Złożyć je na pół, a brzeg dokładnie zlepić. Kulebiak ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ew. wierzch udekorować ozdobami wyciętymi z resztek ciasta. Posmarować roztrzepanym
jajkiem i piec 45 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco samodzielnie lub do barszczu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!InneKuchnia RosyjskaPotrawy z
GrzybówZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: