ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 110 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówdrożdże 20 gramówmleko 1 szklanekżółtka 2 sztukjajka 5 sztukcukier 0,5 łyżek deserowychmasło 1 łyżek stołowychkapusta kwaszona 1,5 kilogramówgrzyby suszone 100 gramówcebula 1 sztukolej 1 łyżek stołowychpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Rozetrzeć drożdże z cukrem, 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami maki. Wymieszać, przykryć i odstawić.Do przesianej mąki wlać zaczyn, dodać żółtka, jajko, mleko, szczyptę soli oraz sklarowane masło. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Gdy podwoi objętość, wyrobić i rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm.Drobno poszatkowana kapustę zalać szklanka wody i gotować do miękkości. Umyte, namoczone w 2 szklankach wody grzyby ugotować, odcedzić. Wywar wlać do kapusty, a grzyby drobno posiekać. oczyszczona cebule drobno posiekać i zeszklić na oleju i razem z grzybami dodać do kapusty. dusić, aż płyn całkowicie odparuje, ostudzić.Ugotować 3 jajka na twardo, obrać i dość grubo posiekać i wymieszać z farszem kapuścianym. Mieszając, doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Farszem obłożyć połowę płata ciasta. Złożyć je na pół, a brzeg dokładnie zlepić. Kulebiak ułożyć zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ew. wierzch udekorować ozdobami wyciętymi z resztek ciasta. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec 45 minut w 180 stopniach. Podawać na gorąco samodzielnie lub do barszczu.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!InneKuchnia RosyjskaPotrawy z GrzybówZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: