ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówjajka 1 sztukmasło 1 łyżek stołowychmleko 1 szklanekcukier 0,5 łyżek deserowychdrożdże 20 gramówsól 1 łyżek deserowychkapusta kiszona 500 gramówcebulka 1 sztukolej 2 łyżek stołowychjajka 3 sztukpieprz według uznaniasól według uznaniaWykonanie:Ciasto: drożdże rozprowadzić z łyżeczką ciepłego mleka, cukru i mąki. Z przesianej maki, jajka, mleka i drożdży wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania, gdy ciasto zacznie lśnić i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza, dodać stopione masło i wyrabiać jeszcze parę minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Nadzienie:pokrojona kapuste ugotowac w małej ilości wody, osączyć. Oczyszczona cebulę posiekać i przesmazyć na oleju. Dodac kapustę, doprawić do smaku pieprzem oraz sola i dusić 15 minut.2 jajka ugotować na twardo, obrać z łupki i posiekać. wyrośnięte ciasto podzielić na 18 porcji. Każda rozwałkować na cienki kwadrat, posypać jajkiem i przykryć kapustą. Złożyć jak chusteczkę, zaginając rogi do środka. Zalepić. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 30 minut w 190 stopniach. Gdy się zrumienią, posmarować stopionym masłem i ponownie wstawić do piekarnika.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.WigiliaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: