Wykonanie
Wypieki
drożdżowe zawsze polecam Wam szczególnie,pewnie dlatego, że sama za nimi przepadam.Dziś mam dla Was przepis na kapuśniaczki,potrawę, która głównie kojarzy się z wigilijnym dodatkiem do barszczu,ale w moim regionie, czyli na Lubelszczyźnie, bardzo popularną i do dostania na co dzień niemal w każdej piekarni.Kapuśniaczki przygotowałam w dwóch odsłonach -- tradycyjnej, którą stosuję najczęściej, oraz zaplatanej, bardziej wymagającej,która przyda się wtedy, gdy oprócz walorów
smakowych, zależy Wam na wyjątkowym wyglądzie potrawy, a taką okazją na pewno będą Święta.Obie wersje smakują tak samo, choć w tradycyjnej znajdzie się pewnie trochę więcej farszu,przez co kapuśniaczki mogą być bardziej wyraziste w smaku.Sami zdecydujcie którą wersję wybierzecie.
Składniki: ( porcja na ok. 45 sztuk)ciasto:500 g
mąki tortowej260 ml ciepłego
mleka25 g
drożdży2
jajka70 g
masła2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukrufarsz:500 g
kapusty kiszonej1 duża
cebulasól,
pieprz2-3 łyżki
masła lub
olejuTaka ilość farszu jest odpowiednia dla wersji zaplatanej, do okrągłych kapuśniaczków może być niewystarczająca.ponadto:1
jajko + 1 łyżka
mlekakminek do posypania
Sposób wykonania:Farsz -
Kapustę zalać
wodą i gotować do miękkości. Gdyby była bardzo kwaśna trzeba wcześniej ją przepłukać.Na patelni rozgrzać
olej lub
masło. Podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę
cebulę. Ugotowaną
kapustę odcisnąć z nadmiaru
wody i drobno pokroić. Dodać do podsmażonej
cebuli. Razem przesmażyć ok. 5 minut. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku. Odstawic i wystudzić.Ciasto -
Drożdże wymieszać z
cukrem i ciepłym
mlekiem, odstawić na 5 minut.
Masło rozpuścić i przestudzić. Do przesianej
mąki dodać
sól,
jajka,
mleko z
drożdżami i
masło. Wszystko wymieszać drewniana łyżką, następnie wyrabiać ciasto rękami około 5 minut. W razie potrzeby można podsypać 1-2 łyżki
mąki. Ciasto powinno byc miękkie, gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić na ok. godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość.Wyrośnięte ciasto umieścić na posypanej
mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wycinać krążki o śrenicy np. szklanki.Wersja zaplatana Krążki ponacinać po łuku na ok. 5 mm od brzegów (patrz zdj.) Na środku umieścić łyżeczkę farszu. Jeden brzeg ciasta przełożyć nad krążkiem i lekko docisnąć. To samo zrobić z drugim brzegiem ciasta. Tak postępować z każdym kolejnym krążkiem. Kapuśniaczki poukładać w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryc ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać
kminkiem. Wstawic do nagrzanego piekarnika. Piec 15-20 minut w temp. 180 C. Kapuśniaczki powinny ładnie się zezłocić.
Wersja tradycyjna Krążki ciasta umieścić w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym krążku umieścić łyżeczkę farszu i lekko rozsmarować. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie przycisnąć i spłaszczyć każdy kapuśniaczek, zwłaszcza w miejscu gdzie jest farsz. Przykryć i ponownie odstawić na 5 minut. Przed wlożeniem do piekarnika brzegi ciasta posmarować rozmąconym
jajkiem i posypać
kminkiem. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut w temp. 180 C. Kapuśniaczki powinny ładnie się zezłocić.Smacznego :)