Wykonanie
Na Wigilię do czerwonego barszczu jak znalazł! :)Zapraszam na paszteciki z
kapustą i
pieczarkami. Oczywiście, jeśli macie
grzyby (suszone), to możecie zastąpić nimi
pieczarki.
Składniki na farsz:1 kg
pieczarek1/2 kg
kiszonej kapusty1
cebulasólpieprzoliwa do smażenia na ciasto:1/2 kg
mąki20 gramów świeżych
drożdży2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli3/4 szklanki
mleka250 gramów
masła2
jajkakminek do posypania - opcjonalnie
jajko do posmarowania z wierzchu
Kiszoną kapustę przełożyć do garnka, zalać
wodą i gotować 45 minutOdcedzić i pozostawić do wystygnięcia, następnie drobno posiekać
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę
Pieczarki obrać, przełożyć do malaksera i posiekać miksując tylko chwilę
Na patelni rozgrzać
oliwę, zeszklić
cebulę...
... a następnie dodać
pieczarki. Posolić, dodać
pieprz i dusić do momentu wyparowania
wody z
pieczarek (zredukują się)
Następnie dodać
kapustę i wszystko chwilę dusić. Odstawić do wystygnięcia
Teraz ciasto :) Wlać
mleko i włożyć
masło. Podgrzewać (nie gotować) do momentu rozpuszczenia
masła. Odstawić do przestygnięcia
Dodać
drożdże i wymieszać sprężynkąNastępnie wbić
jajka i te roztrz epać sprężynką. Płyn
zrobi się gęstszy
Mąkę wymieszać z
cukrem,
solą i wlewać powoli, partiami płyn. Ja zrobiłam tak, że najpierw wlałam pół płynu, wymieszałam ciasto, a następnie wlewałam płyn porcjami i nadal mieszałam ciasto. Chodzi jednak o to, aby ciasto w całości wchłonęło płyn. W pewnym momencie ciasto zacznie się lepić do dłoni. Wówczas należy polewać od czasu do czasu ręce
olejem, nigdy nie dodawać
mąki. Jeśli będziemy dodawać
mąkę, ciasto
zrobi się bardzo ciężkie i nie urośnie. Natomiast przy dodawaniu
oleju na dłonie, ciasto będzie się robić delikatne i jednocześnie elastyczne. I, co najważniejsze, nie będzie się kleić ani do dłoni a ni do miski lub blatu :)Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni CPo wyrośnięciu odrywamy po kawałku ciasto i wałkujemy w prostokątNakładamy z jednej strony łyżkę farszu, a z drugiej nacinamy prostokąt w paski...
... i zwijamy tworząc ozdobny pasztecik
Każdy z pasztecików smarujemy
jajkiem lub
mlekiem (ja
mlekiem) i posypujemy
kminkiem lub ziarenkami
sezamu (ja
kminkiem)
Pieczemy 20 minut, a
potem podajemy ciepłe lub zimne z czerwonym barszczem :)
Smacznego i na zdrowie! :)W myśl akacji: