ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z kapustą i pieczarkami

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Na Wigilię do czerwonego barszczu jak znalazł! :)
Zapraszam na paszteciki z kapustą i pieczarkami. Oczywiście, jeśli macie grzyby (suszone), to możecie zastąpić nimi pieczarki.
Składniki na farsz:
1 kg pieczarek
1/2 kg kiszonej kapusty
1 cebula
sól
pieprz
oliwa do smażenia na ciasto:
1/2 kg mąki
20 gramów świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki mleka
250 gramów masła
2 jajka
kminek do posypania - opcjonalnie
jajko do posmarowania z wierzchu
Kiszoną kapustę przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 45 minut
Odcedzić i pozostawić do wystygnięcia, następnie drobno posiekać
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę
Pieczarki obrać, przełożyć do malaksera i posiekać miksując tylko chwilę
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę...
... a następnie dodać pieczarki. Posolić, dodać pieprz i dusić do momentu wyparowania wody z pieczarek (zredukują się)
Następnie dodać kapustę i wszystko chwilę dusić. Odstawić do wystygnięcia
Teraz ciasto :) Wlać mleko i włożyć masło. Podgrzewać (nie gotować) do momentu rozpuszczenia masła. Odstawić do przestygnięcia
Dodać drożdże i wymieszać sprężynką
Następnie wbić jajka i te roztrz epać sprężynką. Płyn zrobi się gęstszy
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i wlewać powoli, partiami płyn. Ja zrobiłam tak, że najpierw wlałam pół płynu, wymieszałam ciasto, a następnie wlewałam płyn porcjami i nadal mieszałam ciasto. Chodzi jednak o to, aby ciasto w całości wchłonęło płyn. W pewnym momencie ciasto zacznie się lepić do dłoni. Wówczas należy polewać od czasu do czasu ręce olejem, nigdy nie dodawać mąki. Jeśli będziemy dodawać mąkę, ciasto zrobi się bardzo ciężkie i nie urośnie. Natomiast przy dodawaniu oleju na dłonie, ciasto będzie się robić delikatne i jednocześnie elastyczne. I, co najważniejsze, nie będzie się kleić ani do dłoni a ni do miski lub blatu :)
Odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C
Po wyrośnięciu odrywamy po kawałku ciasto i wałkujemy w prostokąt
Nakładamy z jednej strony łyżkę farszu, a z drugiej nacinamy prostokąt w paski...
... i zwijamy tworząc ozdobny pasztecik
Każdy z pasztecików smarujemy jajkiem lub mlekiem (ja mlekiem) i posypujemy kminkiem lub ziarenkami sezamu (ja kminkiem)
Pieczemy 20 minut, a potem podajemy ciepłe lub zimne z czerwonym barszczem :)
Smacznego i na zdrowie! :)
W myśl akacji:
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/12/paszteciki-z-kapusta-i-pieczarkami.html