Wykonanie
Kulebiak to duży pieróg z nadzieniem (często z
mięsa lub
ryby) pochodzący z Ukrainy. W Polsce na Podlasiu jest on potrawą regionalną, często pieczoną na Wielkanoc. Często farsz jest zrobiony z
kapusty kiszonej i
grzybów, ja jednak prezentuję wersję bez użycia
grzybów.Dla mnie jest to bardzo fajne danie na obiad, jak również może być serwowany na zimno jako przekąska.Składniki:Farsz:1 kg
kapusty kiszonej1 duża
cebulaolej½ szklanki
wody½ łyżeczka
kminkuliść laurowy2 ziarna
ziela angielskiegosólpieprzCiasto:500 g
mąki½ szklanki
mleka50 g
drożdży2 łyżki roztopionego
masła2
jajka1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
solibiałkoWykonanie:Przygotować farsz:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na
oleju. Następnie dodać
kapustę,
wodę i
przyprawy. Wszystko wymieszać, przykryć i dusić do momentu aż
kapusta będzie miękka.Farsz ostudzić i wyciągnąć z niego
ziele angielskie i
liść laurowy.Przygotować ciasto:
Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. W
mleku rozpuścić
cukier i
drożdże i odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.Do miski przesiać
mąkę, wymieszać ja z
solą i
cukrem a następnie dodać
masło,
jajka oraz
drożdże.Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie odchodzić od miski i rąk. W razie potrzeby dodać ciepłe
mleko.Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować w prostokąt. Na cieście rozłożyć farsz, zawinąć do środka węższe brzegi a następnie dłuższy bok zwinąć jak roladę. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto posmarować
białkiem i piec w temperaturze 180 o C przez 45 - 50 minut.