ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 9(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 2 szklanekdrożdże 30 gramówmasło 3 łyżek stołowychjajka 2 sztukżółtka 1 sztukmleko 4 łyżek stołowychcukier 1 łyżek stołowychsól według uznaniagrzyby mrożone 500 gramówbułka tarta 3 łyżek stołowychcebula 1 sztukjajka 1 sztukolej według uznaniapieprz według uznaniaWykonanie:Rozetrzeć drożdże z mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz cukrem i odstawić na 15 minut. Do reszty przesianej maki dodać 2 jajka, stopione masło, rozczyn i dużą szczyptę soli. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Oczyszczoną, posiekana cebule zeszklić na łyżce oleju. Dodać pokrojone, rozmrożone grzyby, doprawić do smaku sola oraz pieprzem i dusić 20 minut. na koniec dobrze odparować. Przestudzić dodać jajko oraz bułkę tartą i wymieszać.Ciasto rozwałkować na prostokątny placek (pasek odciąć na dekorację). Nałożyć farsz, zwinąć w rulon umieścić w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Pod koniec pieczenia posmarować rozmąconym żółtkiem i nałożyć gwiazdki wycięte z odłożonego ciasta.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: