Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 9(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 30 gramów
masło 3 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
żółtka 1 sztuk
mleko 4 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
sól według uznania
grzyby mrożone 500 gramów
bułka tarta 3 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
jajka 1 sztuk
olej według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:Rozetrzeć
drożdże z
mlekiem, 2 łyżkami
mąki oraz
cukrem i odstawić na 15 minut. Do reszty przesianej
maki dodać 2
jajka, stopione
masło, rozczyn i dużą szczyptę
soli. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Oczyszczoną, posiekana
cebule zeszklić na łyżce
oleju. Dodać pokrojone, rozmrożone
grzyby, doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem i dusić 20 minut. na koniec dobrze odparować. Przestudzić dodać
jajko oraz
bułkę tartą i wymieszać.Ciasto rozwałkować na prostokątny placek (pasek odciąć na dekorację). Nałożyć farsz, zwinąć w rulon umieścić w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Pod koniec pieczenia posmarować rozmąconym
żółtkiem i nałożyć gwiazdki wycięte z odłożonego ciasta.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaPotrawy z
GrzybówWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: