ßßß Cookit - przepis na Kulebiak z grzybami

Kulebiak z grzybami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 9
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
drożdże 30 gramów
masło 3 łyżek stołowych
jajka 2 sztuk
żółtka 1 sztuk
mleko 4 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek stołowych
sól według uznania
grzyby mrożone 500 gramów
bułka tarta 3 łyżek stołowych
cebula 1 sztuk
jajka 1 sztuk
olej według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Rozetrzeć drożdże z mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz cukrem i odstawić na 15 minut. Do reszty przesianej maki dodać 2 jajka, stopione masło, rozczyn i dużą szczyptę soli. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Oczyszczoną, posiekana cebule zeszklić na łyżce oleju. Dodać pokrojone, rozmrożone grzyby, doprawić do smaku sola oraz pieprzem i dusić 20 minut. na koniec dobrze odparować. Przestudzić dodać jajko oraz bułkę tartą i wymieszać.
Ciasto rozwałkować na prostokątny placek (pasek odciąć na dekorację). Nałożyć farsz, zwinąć w rulon umieścić w blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec ok. 40 minut w 190 stopniach. Pod koniec pieczenia posmarować rozmąconym żółtkiem i nałożyć gwiazdki wycięte z odłożonego ciasta.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Potrawy z Grzybów
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11186/Kulebiak-z-grzybami