Wykonanie
Już jakiś czas temu publikowałam na blogu przepis na pieczone pierogi (z
soczewicą- przepis tu)Dziś nieco inne, równie pyszne!
Składniki na ciasto:30 dag
mąki3 dag
drożdży1 łyżka
cukru¼ szklanki
mleka2
jajka3 łyżki
masłaSól do smaku1
żółtko do smarowaniaSkładniki na nadzienie.1 szklanka soi1
cebulaSól do smaku
Pieprz do smaku2-3
pomidory suszone w
olejuWykonanie nadzienia:
Soję namoczyć, osączyć, ugotować do miękkości i zmielić.
Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na
oleju z
pomidorów. Wymieszać wszystkie składniki, dodać drobno pokrojone
pomidory i
przyprawy do smaku i jeszcze raz wymieszać starannie.Wykonanie pierogów:
Drożdże utrzeć z
cukrem, rozprowadzić letnim
mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Następnie połączyć z
mąką, wbić
jajka, dodać roztopione
masło , posolić do smaku, dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać nadzienie i starannie zlepiać.
Ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia i gdy lekko jeszcze podrosną, posmarować rozmąconym
żółtkiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.