Wykonanie
Przedstawię wam przepis na pysznego
kurczaka w
papryką,
cebulą,
kiełkami rzodkiewki oraz
imbirem na styl azjatycki.

Mimo wielu składników to BARDZO PROSTY PRZEPIS - nie zniechęcajcie się ilością tekstu :)Odkryłem niedawno, że głównym składnikiem nadającym smak tego typu potrawom jest, o Eureko,
imbir ...Do dzieła. Zdjęcia robione są ze składników dla 4 osób.Co potrzebujesz (porcja dla 2 osób):Przygotowanie 30 minut.0,3 kg
piersi z kurczaka (jedna pojedyncza duża pierś)120 g cienkiego
makaronu chińskiego np. Mie (lub zwykły
makaron pszenny jak do rosołu)2 małe
papryki (dowolne kolory)1 duża biała
cebula2 duże ząbki
czosnku1/2 opakowania
kiełków rzodkiewki (1 szklanka)3 łyżki
sosu sojowego - jasny lub ciemny1/2 łyżki
sosu teriyaki (ew. 1 łyżka
piwa ciemnego lub można nie dodawać)1 łyżka
octu balsamicznego (lub 1/2 łyżki
soku z cytryny lub
octu)1 czubata łyżeczka do
herbaty mąki kukurydzianej (lub pszennej)1 łyżka
imbiru tartego4 łyżki
oleju sezamowego (lub zwykły
olej)1/4 szklanki
wodyduży wok do smażeniaMarynata:1 łyżka
sosu sojowego1/2 łyżki
sosu teriyaki1 łyżka
octu balsamicznego1/2 łyżki
imbiru tartego

Kroimy w cienkie paski
mięso, zalewamy marynatą i odstawiamy na 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Paprykę kroimy na paski i te paski na pół.

Kroimy
cebulę w romby. Technika krojenia w romby jest następująca (kształt podpatrzony w tajskiej restauracji i świetnie wygląda). Kroimy
cebulę na pół, a później każdą połówkę na 4 części po długości (tak jak idzie struktura
cebuli). Następnie każdą 1/8
cebuli koimy na 3 części, ale na szerokość. W ten sposób dostajemy takie małe wycinki, które rozkładamy tak jak idą warstwy
cebuli. Zazwyczaj jest to 4-5 warstw.

Obieramy
czosnek i kroimy na małe kawałeczki.

Myjemy
kiełki w wodzie na sitku i odsączamy.Nagrzewamy woka na największym ogniu, wlewamy
olej i wrzucamy
czosnek i
cebulę na 2-3 minuty, dynamicznie mieszającDodajemy
mięso i smażymy kilka minut, aż nie będzie surowe.

Dodajemy
paprykę,
kiełki rzodkiewki, 2 łyżki
sosu sojowego, 1/2 łyżki
imbiru, 1/4 szklanki
wody i

gotujemy na dużym ogniu ok. 4 minut.Po tym czasie sprawdzamy czy danie jest wystarczająco słone (dosalamy
sosem sojowym). Wsypujemy 1 łyżeczkę
mąki kukurydzianej i mieszając gotujemy 1 minutę.W międzyczasie gotujemy garnek
wody i gdy
woda będzie wrzeć, wrzucamy
makaron Mie na 3 minuty.Mieszamy
makaron z
kurczakiem i warzywami na talerzu i smacznie zajadamy :).