ßßß
Mimo wielu składników to BARDZO PROSTY PRZEPIS - nie zniechęcajcie się ilością tekstu :)Odkryłem niedawno, że głównym składnikiem nadającym smak tego typu potrawom jest, o Eureko, imbir ...Do dzieła. Zdjęcia robione są ze składników dla 4 osób.Co potrzebujesz (porcja dla 2 osób):Przygotowanie 30 minut.0,3 kg piersi z kurczaka (jedna pojedyncza duża pierś)120 g cienkiego makaronu chińskiego np. Mie (lub zwykły makaron pszenny jak do rosołu)2 małe papryki (dowolne kolory)1 duża biała cebula2 duże ząbki czosnku1/2 opakowania kiełków rzodkiewki (1 szklanka)3 łyżki sosu sojowego - jasny lub ciemny1/2 łyżki sosu teriyaki (ew. 1 łyżka piwa ciemnego lub można nie dodawać)1 łyżka octu balsamicznego (lub 1/2 łyżki soku z cytryny lub octu)1 czubata łyżeczka do herbaty mąki kukurydzianej (lub pszennej)1 łyżka imbiru tartego4 łyżki oleju sezamowego (lub zwykły olej)1/4 szklanki wodyduży wok do smażeniaMarynata:1 łyżka sosu sojowego1/2 łyżki sosu teriyaki1 łyżka octu balsamicznego1/2 łyżki imbiru tartego
Kroimy w cienkie paski mięso, zalewamy marynatą i odstawiamy na 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.Paprykę kroimy na paski i te paski na pół.
Kroimy cebulę w romby. Technika krojenia w romby jest następująca (kształt podpatrzony w tajskiej restauracji i świetnie wygląda). Kroimy cebulę na pół, a później każdą połówkę na 4 części po długości (tak jak idzie struktura cebuli). Następnie każdą 1/8 cebuli koimy na 3 części, ale na szerokość. W ten sposób dostajemy takie małe wycinki, które rozkładamy tak jak idą warstwy cebuli. Zazwyczaj jest to 4-5 warstw.
Obieramy czosnek i kroimy na małe kawałeczki.
Myjemy kiełki w wodzie na sitku i odsączamy.Nagrzewamy woka na największym ogniu, wlewamy olej i wrzucamy czosnek i cebulę na 2-3 minuty, dynamicznie mieszającDodajemy mięso i smażymy kilka minut, aż nie będzie surowe.
Dodajemy paprykę, kiełki rzodkiewki, 2 łyżki sosu sojowego, 1/2 łyżki imbiru, 1/4 szklanki wody i
gotujemy na dużym ogniu ok. 4 minut.Po tym czasie sprawdzamy czy danie jest wystarczająco słone (dosalamy sosem sojowym). Wsypujemy 1 łyżeczkę mąki kukurydzianej i mieszając gotujemy 1 minutę.W międzyczasie gotujemy garnek wody i gdy woda będzie wrzeć, wrzucamy makaron Mie na 3 minuty.Mieszamy makaron z kurczakiem i warzywami na talerzu i smacznie zajadamy :).