ßßß
Składniki:2 piersi kurczakaświeży imbirok 12 ząbków czosnkusos Teriyaki – 4 łyżkipanierka Pancodwa jajkamąkaolej do smażenia
Przygotowanie:Piersi kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym lekko rozbijamy i prekładamy do głębokiego talerza. Wlewamy cztery łyżki sosu Terijaki dokładnie obtaczamy mięso w sosie i odstawiamy na bok na dwie godziny.Sześć ząbków czosnku ścieramy lub wyciskamy. Ścieramy lub też drobno siekamy około dwóch centymetrów obranego korzenia imbiru.Odsączamy piersi i nacieramy je czosnkiem i imbirem po czy zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.Dnia następnego ścieramy kolejne sześć ząbków czosnku oraz drugie dwa centymetry imbiru. Szykujemy trzy talerze i kolejno napełniamy je mąką, rozbełtanym jajkiem i panierką Panco. Do panierki dodajemy starty imbir oraz czosnek po czym łączymy ze sobą dokładnie składniki poprzez rościeranie i lekkie ugniatanie tak by wmiarę równomiernie rozprowadzić przyprawy w panierce.Mięso osuszamy ręcznikiem papierowym, obtaczamy w mące, jajku a następnie dokładnie w panierce tak, by jej warstwa była jak najgrubsza. Na patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy po kilka minut z każdej strony do uzyskania złotawego koloru. Ważne by nie trzymać mięsa zbyt długo na ogniu gdyż wyschnie a cały jego smak tkwi w soczystości.Zdejmujemy kurczaka, odsączamy na ręczniku papierowym po czym kroimy na kilka pasków.Podajemy z czym tylko mamy ochotę. Ja podałem wraz ze smażonym ryżem, „piszczącą” czosnkową fasolką oraz sosem chili słodko pikantnym. Przepisy na wymienione dodatki niebawem opublikuję i podepnę pod ten przepis byście łatwo mogli do nich dotrzeć.
Smacznego Głodomory:)A jak się Tobie podoba przepis?Zapraszam do pozostawienia komentarza.Incoming search terms:chrupiacy kurczakprzepisyna rybynw tempurze z nuta azjatycka