Wykonanie
Szczerze mówiąc znudziło mi się ciągłe podawanie
kurczaka. Moi Panowie jednak bardzo go lubią a poza tym nie oszukujmy się ,
mięso z kurczaka jest obecnie najtańszym
mięsem i wszędzie dostępnym. Inaczej rzecz ma się z
wołowiną czy
cielęciną czy innymi
mięsami, których w małych miasteczkach nie uświadczysz. Odbiegam jednak od tematu. Dawno temu koleżanka podzieliła się ze mną pomysłem na kotleciki
z piersi kurczaka. Pomysł wydawał mi się skomplikowany, do tego dołożył się wieczny brak czasu i dopiero teraz o ironio czasowa;) wzięłam się za to danie, które wbrew pozorom wcale nie jest trudne.Siekane kotleciki z
kurczaka.- 1 podwójny
filet z kurczaka- 1
jajko- 2 łyżki
mąki- 3 łyżki kopiaste
bułki tartej- 2 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,-
olej do smażenia.
Kurczaka bardzo drobno kroimy lub siekamy na małe kawałeczki. Dalej robimy to samo co przy kotletach mielonych- dodajemy
jajko,
mąkę przyprawy, przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno pokrojony
czosnek i
bułkę tartą. Jeśli masa nie odchodzi od ręki dodajemy więcej
bułki. Z tak powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy na gorącym
oleju.Wygląda to mniej więcej tak: