Wykonanie
KURCZAK. U mniej w domu częsty gość zwłaszcza w
porze obiadowej czasem w panierce a czasem w towarzystwie
cebuli i
śmietany. Ostatnio zjawił się mocno przesiąknięty
czosnkiem i
papryką i choć trochę ostry, przypadł nam bardzo do gustu. Nieco inaczej a szybko i niezbyt wyszukanie a jednak inaczej. Taki
kurczak będzie pasował do wszystkiego a co najważniejsze będzie pasował dzieciom (szczególnie z frytkami;)).Oto niezbędne składniki:2
piersi z kurczakaszklanka
mąki2
jajkasłodka i
ostra paprykapieprzsól2 ząbki
czosnkuolej do smażenia
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy a następnie oczyszczamy z nadmiaru żyłek i tłuszczu (chyba, żelubicie). Teraz każdą z osobna kroimy lekko pod kątek aby uzyskać coś w rodzaju "medalionu" czyli niewielkie kawałki
mięsa.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Wrzucamy go do miski, dokładamy do niego ok łyżeczki
soli,
pieprz, łyżeczkę
papryki słodkiej i łyżeczkę ostrej.
Przyprawy łączymy razem i nacieramy nimi nasze kawałki
mięsa. Teraz najlepiej odstawić tak zamarynowanego
kurczaka na jakiś czas do lodówki ale jeśli Wam się śpieszy, możecie także przystąpić do kolejnego kroku.
Patelnię wypełniamy
olejem i rozgrzewamy.
Jajka roztrzepujemy widelcem i dodajemy do nich
sól i odrobinę
papryki (słodkiej i ostrej).Do
jajek dosypujemy
mąkę i łączymy ją z
jajami aż znikną niepotrzebne grudki. Ciasto ma
mieć konsystencję nieco gęstszą od ciasta na naleśniki. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę
wody, jeśli będzie zbyt rzadkie dosypujemy
mąki.Kawałki
kurczaka maczamy w cieście i przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię.Pilnujemy aby się nie przypalił:).
Mięso możemy najpierw usmażyć a
potem włożyć w odpowiednim naczyniu do piekarnika aby zachowało ciepło.Smacznego.