Wykonanie
Jeszcze niecały miesiąc pozostał do świąt Bożego Narodzenia. Nie znam nikogo, kto w tym czasie nie odczuwałby pewnej ekscytacji, objawiającej się lekkim ściśnięciem w żołądku jak przed pierwszą randką i rozczuleniem na myśl o ubieraniu choinki w ozdóbki, będące efektem pracy dziecięcych rączek. A nawet jeśli ktoś nie obchodzi świąt w tym pełnym wymiarze, to i tak udziela mu się ta powszechna radość oczekiwania, bo takie emocje przeskakują
między ludźmi jak iskra.Wszystko, co nas otacza w tym okresie oczekiwania, oddziałuje na zmysły. Robi się chłodniej, powietrze zaczyna pachnieć mrozem, zatem otulamy się wełnianymi szalikami, czapkami i zanurzamy dłonie w ciepłe rękawiczki. Wcześniej zapada zmrok, więc uliczne latarnie rozświetlają szarówkę ciepłym, pomarańczowawym światłem, które przypomina o tym, że mamy ochotę na
mandarynki. A skoro już jesteśmy przy mandarynkach, to zapach ich i
pomarańczy przenosi nas do wspomnień wczesnego dzieciństwa i pierwszych paczek od świętego Mikołaja. Kulminacją tego zmysłowego ciągu skojarzeń jest zapach własnoręcznie przygotowanej,
korzennej przyprawy do piernika. Takiej bez
kakao,
mąki i
cukru. Najlepszej recepty na udane pierniki i pierniczki, bez których nie byłoby pięknych, świątecznych wspomnień.Aby przygotować taką domową
mieszankę przypraw do piernika, nie trzeba być posiadaczem młynka do
kawy. Niektórych przypraw można użyć już zmielonych, prosto z
torebki. Muszą być jednak jak najświeższe, wysokiej jakości i niezwietrzałe. Ja tak zrobiłam. Większość składników udało mi się utrzeć w moździerzu (na liście opatrzyłam je orientacyjnie gramaturą). Taki kompromis i oszczędność czasu.
Składniki (około 40-45 g):10 płaskich łyżeczek mielonego
cynamonu4 płaskie łyżeczki mielonego
imbiru3 czubate łyżeczki wyłuskanych ziaren
kardamonu (4 g)2 czubate łyżeczki
goździków (3-4 g)2 płaskie łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej2 czubate łyżeczki
ziela angielskiego (3-4 g)1 czubata łyżeczka ziaren
czarnego pieprzu (3 g)1 czubata łyżeczka ziaren
kolendry (2 g)1 płaska łyżeczka utartych gwiazdek
anyżu (2 całe)Do odmierzania składników użyłam łyżeczki o pojemności 5 ml (apteczna, była dołączona do jakiegoś
syropu). Można przyjąć, że z jednej czubatej łyżeczki nierozdrobnionego
pieprzu,
kolendry czy
ziela angielskiego wyjdzie płaska łyżeczka po roztarciu. Oczywiście każda inna łyżeczka też się sprawdzi, bo chodzi tutaj o zachowanie proporcji.Do moździerza partiami wkładaj
przyprawy i ucieraj je na pył. Po utarciu wsypuj składniki do słoika, a kiedy będą już wszystkie, potrząśnij nim, żeby wymieszać zawartość. Na koniec możesz
przyprawę do piernika przesiać przez drobne sitko.
Related PostsOrientalny rosół z
kaczkiMarynowane
śliwki (w lekkiej zalewie octowej)Wołowe
curry z
dyniąWołowe
curry z
buraczkamiKeczup pomidorowo-
śliwkowy