Wykonanie
To już ostatni dzwonek, aby zagnieść ciasto na piernik staropolski. Ja swoje zagniotłam dzisiaj i będzie sobie leżało w chłodnym miejscu przez najbliższe tygodnie, czekając na upieczenie kilka dni przed Wigilią. Aby piernik był jeszcze smaczniejszy warto przygotować domową
przyprawę. Niestety sklepowa mieszanka do piernika w składzie posiada przede wszystkim
mąkę i
cukier, a zawartość innych przypraw poza
cynamonem jest znikoma. Natomiast domowa
przyprawa do piernika jest bardzo aromatyczna i łatwa w przygotowaniu, dlatego wszystkim polecam jej przygotowanie w sezonie piernikowym ;).


Składniki:50g kory
cynamonu15g suszonego
imbiru10g
goździków10g
gałki muszkatołowej5 g
anyżu10g
kardamonu5g
ziela angielskiego5g
kolendry5g
pieprzu czarnegoPrzygotowanie:Aby ułatwić sobie przygotowanie mieszanki do piernika najlepiej kupić większość przypraw w postaci mielonej. Pozostałe należy roztłuc oraz utrzeć w moździerzu. Ja osobiście swoje
przyprawy zmieliłam w młynku do
kawy (takim starodawnym, z rączką do kręcenia). Wszystkie zmielone
przyprawy należy dokładnie wymieszać, następnie zamknąć w szczelnym słoiczku i gotowe!

