Wykonanie
Co roku 6 listopada o świcie ktoś mi przypomni - sms, messenger, wiadomość na fanpage ChilliBite "a co z piernikiem staropolskim?". No tak, od 2012 Was zachęcam, a od 2015 roku dzięki corocznemu wydarzeniu na Fb ChilliBite ustaliliśmy sobie wspólną tradycję symultanicznego pieczenia Piernika Staropolskiego - to absolutnie cudowny, magiczny czas, gdy zapraszacie mnie, autorkę niniejszego bloga do swoich kuchni, gdy ja wpraszam się do Waszych mikserów i piekarników pachnąca
goździkami,
cynamonem i muszkatem. W tym roku ZRÓBCIE sobie (do piernika staropolskiego i nie tylko) własną
przyprawę do piernika (i pierniczków, i
drinków) - LUKSUSOWĄ.
Co u Was zagra w dniu, gdy będziecie miksować własną
przyprawę do piernika? Nastawiać ciasto na piernik staropolski? Może cudownie jesienny głos Ella Fitzgerald i Louis Armstrong w "Autumn in New York" ? Koniecznie posłuchajcie...Nie wiem co jest takiego we mnie, ale
magia Gwiazdki, która już za 6 tygodniu,
daje nadzieję na przetrwanie glistopada . W tym roku październik wyjątkowo łaskawy (rekordowo ciepły październik na świecie to niestety skutek kryzysu klimatycznego, który sami sobie fundujemy), jaki będzie listopad? Czy śnieg w naszej części Europy stanie się jedynie opowieścią jak w Europie Południowej, czy Australii?Tymczasem wyciągnij pierne
przyprawy i zrób swoją
przyprawę do piernika, kłaniając się wspomnieniom babek i prababek, które onegdaj w swoich kuchniach tłukły je w moździerzach. A
potem zrób z nim GENIALNY piernik staropolski na dojrzewającym przez 2-6 tygodni cieście. Czysta
magia !
Kiedyś wydawało mi się, że
przyprawa do piernika jest tak powszechna w sklepach, że nie ma sensu samodzielnie jej robić. Jednak przed Gwiazdką czasem trudno kupić mieszanki bez dodatku
mąki,
cukru czy
kakao. Moją ulubioną gotową
przyprawą jest ta od Kotányi, ale od jakiegoś czasu w listopadzie sama robię
przyprawę do piernika. Aromatyczną, luksusową, z dodatkiem kwiatu muszkatu, której zapachu i smaku nie da się porównać do żadnych mieszanek dostępnych w sprzedaży.Do zrobienia tej luksusowej mieszanki wykorzystuję kwiat muszkatołowy / macis / osnówki muszkatołowej . Macis to jasnoczerwona (po ususzeniu złotożółta) koronkowa osnówka otulająca nasiona znane jako
gałka muszkatołowa. Od tej ostatniej jest jednak odróżniana jako inna
przyprawa, o słodkim, delikatnym aromacie, mniej wytrawnym niż gałka. Najlepiej kupować niezmieloną osnówkę i samodzielnie mielić. Doskonała do doprawiania kremów na bazie
mleka,
jajek, a także słodkich wypieków,
szpinaku,
mięs, marynat, potraw
curry. Znakomicie pasuje do
jagnięciny i drobiu.
Luksusowa
przyprawa do piernikaAromatyczna, luksusowa
przyprawa do piernika (i piernikowych
likierów) z dodatkiem kwiatu muszkatu, której zapachu i smaku nie da się porównać do żadnych mieszanek dostępnych w sprzedaży może stać się
hitem w Twojej przedświątecznej kuchni. Nie bój się zrobić jej od podstaw. Upoluj dobre
przyprawy (ja kupuję na Allegro od Skworcu). Zrób, zakochaj się w aromacie, podaruj bliskim!100g lasek
cynamonu15g (30szt) ziaren
goździków6g ziaren
ziela angielskiego (2 łyżeczki mielonego)4g suszonego
imbiru (2 łyżeczki mielonego)4g ziaren
czarnego pieprzu (1 łyżeczka)4g ziaren
kolendry (2 łyżeczki)4g
kardamonu (20szt lub 2 łyżeczki mielonego)1 gwiazdka
anyżu1
gałka muszkatołowa (1 łyżeczka mielonej)2g (1 łyżeczka) kwiatu muszkatu / osnówki muszkatołowejwersja na ThermomixDo czystego i suchego naczynia wsyp wszystkie składniki-> miksuj 1,5min / obr 10Przełóż do szczelnego słoiczka i przechowuj w ciemnej szafce.I tyle, gotowe!Oczywiście jeśli nie masz Thermomix możesz zrobić
przyprawę w młynku do
kawy (uwaga, niestety
przyprawa może złapać aromat wcześniej mielonej w nim
kawy) ->> wszystkie niezmielone
przyprawy oraz
cynamon połamany na kawałki zmiksuj partiami w młynku do
kawy, gałkę zetrzyj na drobnej tarce.