Wykonanie
Dzień dobry!Przy okazji przepisu na staropolski piernik dojrzewający
pisałam Wam co nieco o przyprawach do piernika. Jeśli będąc na zakupach spojrzycie na składy na poszczególnych opakowaniach zobaczycie tam różne "kwiatki" -
mąka,
kakao,
cukier w składzie... I dziwić się później, że piernik nie wychodzi intensywny w smaku.Dlatego też w tym roku postanowiłam przygotować domową
przyprawę do piernika. Z lekkimi obawami, bo jednak przyzwyczajenie do kupnych przypraw sprawia, że ma się wyobrażenie o smaku tej
przyprawy w głowie, a dobranie proporcji może być trudne. Dlatego też skorzystałam ze sprawdzonego przepisu Madame Edith .Takiej
przyprawy do piernika dodajemy o ok. połowę mniej niż kupnej. Najlepiej sprawdzić smak ciasta po doprawieniu go, od odrobiny surowego ciasta nic nam się nie stanie :-).
Składniki:25 g
cynamonu10 g suszonego
imbiru5 g
goździków5 g
gałki muszkatołowej5 g ziarenek
kardamonu (bez łupinek)2 g
ziela angielskiego2 g ziaren
kolendry2 g
czarnego pieprzu2 gwiazdki
anyżu (opcjonalnie)Wykonanie:Wykonanie
przyprawy jest niezwykle proste. Potrzebujemy jedynie moździerza lub malaksera z
ostrymi nożami.Zarówno w moździerzu czy w malakserze umieszczamy wszystkie
przyprawy jakie mamy w całości - w moim przypadku były to
goździki,
kardamon,
ziele angielskie,
kolendra,
pieprz. Rozdrabniamy je na drobny pył, dodajemy pozostałe
sypkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
Przyprawę przechowujemy w słoiczku. Z przepisu uzyskamy 55 g domowej
przyprawy do piernika.
Smacznego!