ßßß
Składniki (4 spore porcje):600 g wołowiny gulaszowej500 g surowych, obranych buraków5-6 łyżek oleju rzepakowego2 spore czerwone cebule3 średnie pomidoryprzyprawy: 4 ziarna zielonego kardamonu (albo 1 ziarno czarnego), 4 cm kawałek kory cynamonu, 1 czubata łyżeczka nasion kminu rzymskiego (kuminu), 1 czubata łyżeczka nasion kolendry, kawałek imbiru wielkości 1/3 kciuka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej chili, sól morskadodatkowo:mały pęczek natki pietruszki albo kolendry1 papryczka chili (czerwona lub zielona)limonkaryż Basmati albo chlebek naanNajpierw przygotuj wszystkie składniki: odmierz przyprawy, posiekaj cebule, zetrzyj na tarce imbir i posiekaj czosnek, mięso pokrój w niezbyt drobną kostkę, buraki zetrzyj na tarce o grubych oczkach albo rozdrobnij w malakserze, pomidory posiekaj.W woku albo w sporym garnku u grubym dnie rozgrzej olej i wsyp kardamon, ziarna kolendry, kumin i kawałek cynamonu. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć i lekko skwierczeć, dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się złoto-brązowa.Do garnka dorzuć czosnek i imbir, smaż przez minutę, następnie dorzuć posiekane pomidory i smaż, aż zmiękną.Zawartość garnka dopraw 1 łyżeczką soli i czerwonego chili. Dorzuć pokrojoną w kostkę wołowinę i obsmaż na dużym ogniu z każdej strony, aby w mięsie zamknęły się pory. Przykryj i duś na niewielkim ogniu przez 10 minut.Po tym czasie dodaj utarte buraki, podsmażaj przez 5 minut, zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez godzinę i 15 minut (albo do miękkości mięsa). Co jakiś czas zaglądaj do garnka i dolewaj wody, jeśli jest taka potrzeba.Gotowe curry będzie nieco maziste z miękkimi kawałkami mięsa.Podawaj je z ryżem albo chlebkami naan, skropione sokiem z limonki i przyozdobione posiekaną papryczką chili oraz kolendrą albo natką pietruszki.

Człowiek Wyżerka – wybitny smakosz, nadworny doprawiacz 😉
Inspiracja: magazyn „GoodFood. Edycja polska” nr styczeń/luty 2015Related PostsBuraczane burgeryZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymiKeczup pomidorowo-śliwkowyKremowa zupa ziemniaczana z chorizo