Wykonanie
W ramach wprowadzenia zacznę od mojego ulubionego dowcipu. Uprzedzam, że jest to czarny humor na poziomie mistrzowskim, więc lepiej nie czytaj, jeśli nie śmieszy Cię ten gatunek:Dziadek i babcia wybrali się na wycieczkę w góry ze swoim ukochanym kundelkiem –
Burkiem. Zapędzili się naprawdę wysoko, do połowy wzniesienia i podziwiali piękne
widoki. Nagle zauważyli, że pędzi na nich lawina kamieni. Schowali się do pobliskiej pieczary. Siedzieli już w tej jaskini dobry tydzień, spijali rosę ze ścian groty, zjedli cały suchy prowiant i skórzane paski od spodni. Śmierć głodowa zajrzała im w oczy. Wspólnie podjęli decyzję, że skrócą Burkowi cierpienia. I zjedli go, wylizując dokładnie kosteczki.
Siedzą i dumają nas swoim losem, aż w którymś momencie dziadek z żalem stwierdza:– Szkoda, że
Burka nie ma… Kości by sobie pojadł…Kiedy zobaczyłam na blogu Kwestia smaku przepis na ten rosół, zaklęłam szpetnie pod nosem, bo przypomniały mi się wszystkie kości pozostałe po pieczonych kurakach, które wylądowały w kuble na śmieci,a mogły się zamienić w tę genialną zupę. Przepis nieco zmodyfikowałam, wrzuciłam trochę więcej warzyw i dodałam do zupy pulpeciki z
mięsa indyka (można je pominąć, zupa będzie mniej sycąca).Lista składników wydaje się paraliżująco długa, ale pomijając typowo rosołowe ingrediencje, większość z nich to
przyprawy. Naprawdę warto zaopatrzyć się w
sos rybny (i nie wnikać w dziwaczną, nieco obrzydliwą technologię produkcji, bo skład ma zaskakująco normalny) i takie cuda jak
anyż w gwiazdkach czy kora cynamonowca (przydadzą się na nadchodzące święta do produkcji domowej
przyprawy do piernika albo po prostu do dekoracji). Pozostałe produkty należą do tych łatwo dostępnych w każdych delikatesach.Dzięki temu przepisowi już nigdy nie
będę wyrzucała kosteczek po pieczeni do kubła, żałując, ze nie ma
Burka.
Będę to robić dopiero po wyłowieniu ich z rosołu.
Składniki (4 duże porcje)szkielet (kości i skórki) pozostałe po pieczonej
kaczce *2
łodygi selera naciowego1 spora
pietruszka2
marchewki1/4 sporego
selerabiała część dorodnego
pora1 nieduża, nieobrana
cebula2 ząbki
czosnku (w łupinkach)
przyprawy: 4 łyżki
sosu sojowego, 4 cm kawałek
imbiru, 1/3
papryczki chili, 3
goździki, 1 gwiazdka
anyżu, 2 cm kawałek kory
cynamonu, 5 ziarenek
pieprzu, 2
liście laurowe, 3
ziela angielskie, opcjonalnie: 2 łyżki
sosu rybnegodo podania:
makaron gryczany
soba lub
sojowy (
chiński) lub
ryżowy wstążki
sezamposiekany
szczypiorek lub
kolendrapulpecikiResztki
kaczki możesz wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180°C na pół godziny, żeby się przypiekły – to pogłębi ich smak.Warzywa umyj.
Marchew,
pietruszkę i
seler obierz, pokrój na mniejsze kawałki.
Seler naciowy i białą część
pora możesz przepołowić.
Cebulę i
czosnek, jeśli masz taką możliwość, opal na palniku albo na płytce – nabiorą głębszego smaku.Do dużego garnka włóż korpus z
kaczki, szyjkę (jeśli masz) i zalej około 1,5 litra zimnej
wody (składniki mają być przykryte). Zagotuj, zdejmij szumowiny i dodaj warzywa,
cebulę,
czosnek i wszystkie
przyprawy – gotuj na malutkim ogniu przez dwie godziny.W międzyczasie przygotuj pulpeciki:225 g
mięsa mielonego z
indyka1,5 łyżki
sosu sojowego2 łyżki
sezamu1 czubata łyżka
bułki tartej1
jajko1
szalotka1/3 łyżeczki
imbiru mielonego1/4 drobno posiekanej
papryczki chiliWszystkie składniki wymieszaj i uformuj z masy pulpeciki wielkości małego
orzecha włoskiego.Po dwóch godzinach przecedź
wywar do innego garnka, zagotuj, wrzuć pulpeciki i gotuj przez 5 minut. Następnie posmakuj zupę i dopraw. Jeśli jest taka potrzeba, to rozcieńcz wrzątkiem, bo
wywar może być esencjonalny**.Podawaj z wybranym
makaronem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zupę warto posypać
szczypiorkiem albo świeżą
kolendrą i uprażonym
sezamem.
* a także szyjka, jeśli była dołączona do
kaczki** gdy gotujesz zupę bez pulpecików, to po 2 godzinach gotowania, przecedź
wywar, dopraw go do smaku i serwuj z
makaronem.Related Posts„Żydowska penicylina”, czyli rosół z knedlami z macyZupa zbójecka
Korzenna przyprawa do piernika
Keczup pomidorowo-
śliwkowyZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi