Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Samar Khanafer-Gniadek
M&K DUKLASCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 kacze udka4
marchewki1
seler1/2
pora1-2 korzenie
pietruszki1
cebula2-3
liście laurowe2-3 ziarna
ziela angielskiego1/2 łyżeczki
chilli w płatkach
sól i
pieprz do smakukawałek świeżego
imbiru3-4 łyżki
sosu sojowego3-4 łyżki soku z
pomarańczy1 laska
cynamonugałka muszkatołowa2-3 ząbki
czosnku1 cała pierś
kaczki1 mała
cukiniapęczek świeżej
kolendryOstry rosół z
kaczką i
makaronem z
marchwi i
cukinii - sposób przygotowania: Kacze udka delikatnie myjemy i zalewamy niewielką ilością
wody, zagotowujemy, a następnie odlewamy
wodę z szumowinami i nalewamy świeżej. Dodajemy obrane warzywa: 2-3
marchewki,
seler,
por,
pietruszkę, podpieczoną
cebulę oraz
przyprawy:
liście laurowe,
ziele angielskie,
chilli oraz
pieprz. Gotujemy ok. 2 godzin. W tym czasie obieramy i ścieramy
imbir - połowę odkładamy. Na marynatę do piersi
kaczki oprócz
imbiru mieszamy
sos sojowy, sok z
pomarańczy, szczyptę
cynamonu,
gałkę muszkatołową i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Pierś
kaczki kroimy na pół, delikatnie nacinamy od strony skóry (co 1-1,5 cm) i smażymy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Następnie studzimy i przekładamy do marynaty. Odstawiamy na co najmniej 15 minut. Następnie pieczemy w 180 stopni C przez 5-10 minut(w zależności od wielkości piersi). Wyjmujemy, przykrywamy folią i odstawiamy na 10 minut.
Marchew i
cukinię ścieramy w temperówce do warzyw, tworząc warzywny
makaron. Pierś z
kaczki kroimy w cienkie plasterki. Na talerze nalewamy rosół, wkładamy
makaron z warzyw oraz pokrojoną pierś. Posypujemy
kolendrą, a obok kładziemy świeżo starty
imbir.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu