ßßß
M&K DUKLASCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)2 kacze udka4 marchewki1 seler1/2 pora1-2 korzenie pietruszki1 cebula2-3 liście laurowe2-3 ziarna ziela angielskiego1/2 łyżeczki chilli w płatkachsól i pieprz do smakukawałek świeżego imbiru3-4 łyżki sosu sojowego3-4 łyżki soku z pomarańczy1 laska cynamonugałka muszkatołowa2-3 ząbki czosnku1 cała pierś kaczki1 mała cukiniapęczek świeżej kolendryOstry rosół z kaczką i makaronem z marchwi i cukinii - sposób przygotowania: Kacze udka delikatnie myjemy i zalewamy niewielką ilością wody, zagotowujemy, a następnie odlewamy wodę z szumowinami i nalewamy świeżej. Dodajemy obrane warzywa: 2-3 marchewki, seler, por, pietruszkę, podpieczoną cebulę oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, chilli oraz pieprz. Gotujemy ok. 2 godzin. W tym czasie obieramy i ścieramy imbir - połowę odkładamy. Na marynatę do piersi kaczki oprócz imbiru mieszamy sos sojowy, sok z pomarańczy, szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pierś kaczki kroimy na pół, delikatnie nacinamy od strony skóry (co 1-1,5 cm) i smażymy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Następnie studzimy i przekładamy do marynaty. Odstawiamy na co najmniej 15 minut. Następnie pieczemy w 180 stopni C przez 5-10 minut(w zależności od wielkości piersi). Wyjmujemy, przykrywamy folią i odstawiamy na 10 minut. Marchew i cukinię ścieramy w temperówce do warzyw, tworząc warzywny makaron. Pierś z kaczki kroimy w cienkie plasterki. Na talerze nalewamy rosół, wkładamy makaron z warzyw oraz pokrojoną pierś. Posypujemy kolendrą, a obok kładziemy świeżo starty imbir.Pączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu