ßßß Cookit - przepis na Ostry rosół z kaczką i makaronem z marchwi i cukinii

Ostry rosół z kaczką i makaronem z marchwi i cukinii

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Samar Khanafer-Gniadek
M&K DUKLAS
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
2 kacze udka
4 marchewki
1 seler
1/2 pora
1-2 korzenie pietruszki
1 cebula
2-3 liście laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki chilli w płatkach
sól i pieprz do smaku
kawałek świeżego imbiru
3-4 łyżki sosu sojowego
3-4 łyżki soku z pomarańczy
1 laska cynamonu
gałka muszkatołowa
2-3 ząbki czosnku
1 cała pierś kaczki
1 mała cukinia
pęczek świeżej kolendry
Ostry rosół z kaczką i makaronem z marchwi i cukinii - sposób przygotowania: Kacze udka delikatnie myjemy i zalewamy niewielką ilością wody, zagotowujemy, a następnie odlewamy wodę z szumowinami i nalewamy świeżej. Dodajemy obrane warzywa: 2-3 marchewki, seler, por, pietruszkę, podpieczoną cebulę oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, chilli oraz pieprz. Gotujemy ok. 2 godzin. W tym czasie obieramy i ścieramy imbir - połowę odkładamy. Na marynatę do piersi kaczki oprócz imbiru mieszamy sos sojowy, sok z pomarańczy, szczyptę cynamonu, gałkę muszkatołową i czosnek przeciśnięty przez praskę. Pierś kaczki kroimy na pół, delikatnie nacinamy od strony skóry (co 1-1,5 cm) i smażymy na patelni, aby wytopił się tłuszcz. Następnie studzimy i przekładamy do marynaty. Odstawiamy na co najmniej 15 minut. Następnie pieczemy w 180 stopni C przez 5-10 minut(w zależności od wielkości piersi). Wyjmujemy, przykrywamy folią i odstawiamy na 10 minut. Marchew i cukinię ścieramy w temperówce do warzyw, tworząc warzywny makaron. Pierś z kaczki kroimy w cienkie plasterki. Na talerze nalewamy rosół, wkładamy makaron z warzyw oraz pokrojoną pierś. Posypujemy kolendrą, a obok kładziemy świeżo starty imbir.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/175277695/ostry rosol z kaczka i makaronem z marchwi i cukinii/p