Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Anna ZawadzkaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (20 głosów)Zupa grzybowa z kluseczkami francuskimi - składniki:5 dag
grzybów suszonychpo 2 średnie
marchewki i
pietruszkikawałek
seleraniewielki
por (tylko biała część)mała
cebulaczubata łyżka
mąkiłyżka
masłałyżeczka
oleju2
listki laurowekilka ziaren
ziela angielskiegopieprzsólNa kluseczki:3
jajka3 dag
masła (ok. 1/8 kostki)6-8 dag
mąki (3-4 łyżki)
sólZupa grzybowa z kluseczkami francuskimi - sposób przygotowania:
Włoszczyznę oczyścić, pokroić na kawałki, zalać litrem
wody, wrzucić
ziele angielskie,
liście laurowe, posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut.
Grzyby wypłukać, związać w kawałku gazy, zalać w rondelku 2 szklankami
wody, posolić i gotować na małym ogniu pod przykryciem mniej więcej tak długo jak
wywar warzywny.
Cebulę posiekać, zeszklić na
oleju, dodać do
wywaru warzywnego na 10 minut przed zakończeniem gotowania. Oba
wywary odcedzić, połączyć ze sobą, dodać pokrojone w cienkie paseczki
grzyby, podprawić rumianą zasmażką z
masła i
mąki. Przygotować kluseczki: utrzeć mikserem
masło z
żółtkami, dodać ubitą pianę z
białek,
mąkę i
sól, wymieszać. Kłaść łyżką na osolony wrzątek małe porcje ciasta, gotować do wypłynięcia. Wyjąć łyżką cedzakową, rozłożyć na talerze, zalać gorącą zupą. Można posypać
natką pietruszki.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu